Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Tyska författningsdomstolen godkänner euro-räddningsfonden

Den tyska författnigsdomstolen har beslutat att räddningsfonden ESM, som ska stabilisera EU:s gemensamma valuta, är förenlig med tyska grundlagen. Domarna har dock formulerat flera villkor, innan den kan träda i kraft.

Punkligt klockan 10 började Andreas Voßkuhle, president i domstolens andra senat, läsa upp domen som hela världen hade väntat på. Efter längre formella utlåtanden uttalade han de centrala meningarna.

Domstolen avvisar klagomålen som fyra grupper har lämnat in, bland annat föreningen Mehr Demokratie, som hade samlat in 37.000 underskrifter till stöd. Men domarna kräver ett tak för summan Tyskland står för i ESM. I fall Tyskland ska lämna högre garantier än de 190 miljarder euro som det redan har beslutats om, så måste förbundsdagen godkänna det. Tyskland står för 27 procent av ESM:s totala volym. Hade det blivit ett nej i författningsdomstolen, så hade stödfonden troligen inte kunnat ta upp sitt arbete.

Voßkuhle betonade att domstolen medvetet inte lämnade några synpunkter om ESM verkligen kan hjälpa till att lösa eurokrisen.

– Ingen kan med säkherhet säga, vilka åtgärder som är de rätta i den rådande krisen. Därför måste de folkvalda besluta om dem, sade Voßkuhle.

– Ingen vet heller hur länge krisen kommer att vara. Men en sak är säker: EU kommer bara att bestå, om den värnar om rättsstaten. Och det är författningsdomstolens uppgift att värna om den tyska grundlagen.

Domstolen har med de nya villkoren för Tysklands deltagande i ESM gått in på ett centralt krav av räddningsfondens motståndare. De befarade att tyska parlamentet skulle förlora sin kontroll över budgeten, om kompetenser överförs till fondens guvernörsråd.

Både bland ESM:s motståndare och bland de tyska politiker som är för räddningsfonden var reaktionerna positiva.

– Vi har gjort demokratin en tjänst, sade Gregor Gysi från tyska vänsterpartiet, som också hade klagat inför författningsdomstolen.

I EU-parlamentet applåderade politikerna i 20 sekunder, när domen blev känd. Tyskland kan nu som sista euroland ratificera ESM-fördragen. Fonden skulle redan ha börjat arbeta i juli. Men förseningen anses vara odramatisk, eftersom den provisoriska räddningsfonden EFSF fortfarande fungerar.

Den omedelbara marknadsreaktionen var positiv, med stigande tyska räntor. Euron låg kvar nära 1:29 dollar per euro, den högsta nivån sedan i maj. Stockholmsbörsen, som inlett dagen kring nollstrecket, steg i linje med ledande europeiska börser.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.