Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Tyska Röda Korset redo att nödhjälpa grekerna

Foto: Sakis Mitrolidis/AFP

Tyska Röda Korset står redo att skicka ner nödhjälp till Grekland för att undvika humanitärt lidande till följd av den allt mer akuta situationen med anledning av krisen. Man väntar bara på en startsignal från politiskt håll.

Hjälporganisationenen SOS barnbyar uppger att man fått flera förfrågningar från tusentals grekiska familjer om att ta hand om deras barn på grund av krisläget skriver den tyska nyhetsbyrån Redaktionsnetzwerk Deutschlands, RND.

Den akuta situationen gäller enligt Dieter Schütz, talesperson för tyska Röda Korset, framförallt pensionärer, fattiga och sjuka människor men även flyktingar.

– Redan nu är det svårigheter inom sjukvården. Och det kan komma att bli problem med fler grundläggande saker om det ekonomiska läget ytterligare ställs på sin spets och många människor knappt kommer att ha råd ens med livsnödvändiga varor längre, säger Dieter Schütz.

Enligt George Protopapas, chef för SOS barnbyar i Grekland, har antalet grekiska familjer som bett organisationen om hjälp blivit 50 gånger större än innan den akuta krisen bröt ut.

– Många familjer hotar att bryta samman på grund av att de inte längre klarar av att hålla stånd mot trycket av långvarig arbetslöshet och armod, säger George Protopapas till RND och varnar för att många barn därmed riskerar att överges eller försummas.

Efter den senaste tidens händelseutveckling och efter det grekiska folkets nej i folkomröstningen i söndags ter sig ett nära förestående utträde ur valutaunionen EMU allt mer som ett sannolikt scenario.

– Det skulle få den sociala nödsituationen i Grekland att drastiskt försämras. Jag fruktar för det värsta för många familjer, äger George Protopapas.

Svenska Röda korset har i nuläget inte förberett någon särskild insats i Grekland.

– Det är inget vi har diskuterat i nuläget. Men vi följer naturligtvis utvecklingen, säger pressekreterare Emma Stark.

Enligt henne har grekiska röda korset inte heller gått ut med någon internationell appell om extra stöd med anledning av krisen.

DN har även varit i kontakt med Svenska Rädda barnen och SOS barnbyar i Sverige men ingen av dessa har heller någon akut insats i Grekland planerad.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.