Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-09-26 14:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/tyska-staten-i-samtal-med-elbolag-om-krishjalp/

EKONOMI

Kärnkraftsbolag i krissamtal med tyska regeringen

Energikrisen kan göra att Uniper, ägt av bland annat finländska bolaget Fortum, kan komma att få mer statligt ägande. Samtal förs med den tyska regeringen.

TT Text

Företaget uppger att man för förhandlingar med tyska staten om en förändring när det gäller ägarsituationen. Den tyska staten äger redan 30 procent, ett ägande som i så fall skulle komma att utökas.

Uniper är en av de största importörerna av rysk gas men kriget i Ukraina och med tillhörande gasstopp till Västeuropa har gjort att företaget hamnat i ett tufft ekonomiskt läge. Företaget uppger också att man inte ser några tecken på att den energikris som skakat Tyskland och övriga Västeuropa skulle vara på väg att avmattas.

Det finns vissa kopplingar till Sverige. Fortum agerar på den svenska marknaden, och Uniper äger en tredjedel av Ringhals kärnkraftverk via dotterbolag. Uniper och Fortum äger också tillsammans kärnkraftverket i Oskarshamn.

Fortum bekräftar i ett pressmeddelande att samtal förs mellan Fortum, Uniper och den tyska staten.

Läs mer: Nätbolag vill dela på elåterbäring

Ämnen i artikeln

Elpriset
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt