Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Tyska uppgifter: Grekland får inga pengar

Den här veckan slår ödets timma för Grekland. EU och Internationella valutafonden ska fälla sin dom: blir det fortsatta nödlån eller blir det skuldavskrivning – i praktiken statsbankrutt? Enligt tyska medieuppgifter blir det inga nya pengar.

I fjol klubbade EU och Internationella valutafonden, IMF, ett stödpaket till Grekland på 1.000 miljarder kronor. Sedan dess har dock landet kämpat för att möta målen för att minska sitt budgetunderskott, som nådde 15 procent som högst.

Denna vecka ska EU-kommissionen, ECB och IMF tillsammans fatta beslut om huruvida grekerna ska få loss nästa portion ur stödpaketet. Representanter för denna trojka bedömer på plats hur landet klarar sitt åtstramningsarbete.

Enligt den tyska tidningen Der Spiegel är de tre institutionernas slutsats att Grekland misslyckats med samtliga löften. Det skulle kunna betyda att pengar inte betalas ut.

Saneringsproblemen ökar faran för att Aten inte ska klara att hantera sin galopperande statsskuld, som nu är uppe i över 3.000 miljarder kronor. Det motsvarar nästan ett och ett halv års samlad ekonomisk produktion i landet.

Allt fler förordar en skuldavskrivning. En sådan riskerar dock att såväl inhemska som utländska banker går omkull, och hotas det finansiella systemet uppstår nya problem för hela ekonomin.

En av styrelsemedlemmarna i Europeiska centralbanken, Lorenzo Bini Smaghi, varnar för skuldavskrivning, eller konkurs för staten om man så vill. Att tro att de grekiska skulderna kan omstruktureras på ett ordnat sätt är ”en saga”, säger han till Financial Times.

– Varje gång det talas om skuldavskrivning blir de finansiella marknaderna tokiga – vilket bevisar att det inte kan ske ordnat.

Bini Smaghi menar att Grekland i stället kan minska sin skuld genom att sälja av tillgångar och ändra skattesystemet. Grekland är inte insolvent om man tittar på dess balansräkning, tycker han.

Men den socialistiska premiärministern George Papandreou har hittills misslyckats med att få stöd från oppositionen för svångremsåtgärderna.

EU-kommissionären för ekonomiska och monetära frågor Olli Rehn menar att tiden rinner ut för att nå en politisk uppgörelse om ett budgetsaneringsprogram.

Finansministern i Aten Georgios Papakonstantinou säger emellertid i ett uttalande att han räknar med att budgetförhandlingarna kommer att falla väl ut de närmaste dagarna.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.