Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Tyskland har ändrat kurs i energifrågan

Tyskland har 17 kärnkrafts­reaktorer som står för 23 procent av elproduktionen. Den förnybara energin svarar för 17 procent.

För tio år sedan beslutade den röd-gröna regeringen med socialdemokraten Gerhard Schröder som förbundskansler att sätta punkt för kärnkraften, den sista reaktorn skulle stängas i början på 2020-talet.

I september i fjol förlängde i stället den nuvarande borgerliga regeringen under Angela Merkel driftstiderna för reaktorerna med i genomsnitt 12 år. Syftet var att ”bygga en bro” till den förnybara energins tidsålder och samtidigt klara klimatmålen.

Efter haveriet i japanska Fukushima den 11 mars reagerade regeringen snabbt och införde ett tre månaders moratorium – en etikkommission tillsattes, de sju äldsta reaktorerna stängdes och kärnkraften skulle omprövas i grunden.

I kväll samlas regeringspartierna för att fatta de avgörande besluten, bland annat om ett eventuellt slutdatum för kärnkraften. De frånkopplade reaktorerna förväntas inte komma i drift på nytt.

Innan sommaren ska alla beslut vara fattade.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.