Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Tyskland och Frankrike vill reglera bitcoin

Ett mynt som symboliserar bitcoin.
Ett mynt som symboliserar bitcoin. Other: Jack Guez/AFP

Finansministrarna och centralbankscheferna i både Tyskland och Frankrike varnar för de stora riskerna som kryptovalutor kan innebära. De vill se koordinerade åtgärder mot bitcoin och de andra kryptovalutorna, rapporterar Dagens Industri. 

Centralbankscheferna och finansministrarna i Tyskland och Frankrike uttrycker sin oro för bitcoin och andra kryptovalutor i ett brev till finansministrarna i de andra G20-länderna. 

Brevskrivarna skriver att det är missvisande att kalla kryptovalutorna för just ”valutor”, och att de utgör en stor risk för investerare och den finansiella stabiliteten i allmänhet. 

Den svenska riksbankschefen Stefan Ingves har tidigare varnat för kryptovalutan bitcoin och beskrivit den som spekulativ och mycket riskfylld. 

– Bitcoin är inte pengar i Riksbankens mening, utan är ungefär som att prissätta medaljer eller tavlor eller liknande. Då pratar vi inte om vanliga människors dagliga betalningar eller vad man har i sin plånbok.

– Att folk köper och säljer någonting, det gör man ju också när det gäller olja, råvaror, grismagar och annat på marknaderna i Chicago, men då gör var och en som deltar sin egen resa på egen risk, sade Stefan Ingves då. 

DN har tidigare rapporterat om hur Nordea stoppar sina anställda från att handla med bitcoin och andra kryptovalutor, eftersom att det inte finns någon instans som reglerar kryptovalutor.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.