Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-08 15:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/uber-far-inte-forlangt-tillstand-i-london/

Ekonomi

Uber får inte förlängt tillstånd i London – bolaget överklagar

Uber får indragen licens i London. Foto: TT

Uber nekas förnyad licens för att bedriva taxiverksamhet i den brittiska huvudstaden, enligt ett beslut från Londons transportmyndighet TFL på måndagen. 

Bolaget tänker överklaga beslutet. 

TFL har noterat ett ”mönster av misslyckanden” hos Uber, enligt ett uttalande från en talesperson för myndigheten, rapporterar flera medier.

Det amerikanska taxibolaget Uber tilldelades under förra sommaren en 15-månaders licens från myndigheten Transport for London (TFL) som möjliggjorde verksamheten. Det är denna licens som nu löper ut och som inte kommer att förnyas.

Uber har även tidigare, innan det senaste förnyandet av licensen, fått tillståndet indraget av TFL. Myndigheten uppgav i samband med att licensen återtogs att Ubers ”inställning och agerande demonstrerar bristande ansvarstagande från bolagets sida”.

Förseelser som Uber anklagades för av myndigheten inbegrep hur förares hälso- och icke-kriminella status säkrades, en underlåtenhet att rapportera allvarlig brottslighet relaterad till verksamheten samt bruk av teknik som möjliggör bedrägerier.

Beskedet innebär att Uber riskerar att försvinna som taxialternativ från den viktigaste marknaden globalt, givet att 3,5 miljoner Londonbor nyttjar Uber regelbundet.

Bolaget meddelar i en skriftlig kommentar till DN att de tänker överklaga beslutet.

”TfL:s beslut att inte förnya Ubers licens i London är anmärkningsvärt och felaktigt, och vi kommer att överklaga. Vi har förändrat vår verksamhet betydligt de senaste två åren och vi vill bidra till att sätta standarden för säkerhet i branschen.” skriver Jamie Heywood, chef för Uber Norra och Östra Europa och fortsätter:

”TfL ansåg oss vara en pålitlig aktör för bara två månader sedan, och vi gör fortsatt allt och lite till för att bibehålla denna status.”

Det finns i dag omkring 45.000 Uber-förare i staden.

Aktien handlades ned 7 procent i den tidiga amerikanska förhandeln på måndagen. Ubers aktie noterades på New York-börsen i våras och har sedan dess rasat med runt 30 procent. 

Läs mer: Ubers vd kallade mordet på Khashoggi för ”ett misstag”