Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Ubers år av skandaler – till sist avgick vd:n

Foto: Seth Wenig/AP

Anklagelser om sexuella trakasserier, ett förföljt våldtäktsoffer, avslöjade fuskmetoder. Och nu en vd som avgår. Taxitjänsten Uber försöker lägga ett år präglat av skandaler bakom sig.

Frågan är hur djupt i företaget problemen går.

En söndagskväll i februari hoppar Travis Kalanick in i en Uber-bil. Han sätter sig i mitten av baksätet och börjar snart prata med föraren.

Kalanick är vd för Uber, en global jätte värderad till nära 70 miljarder dollar som utmanar gamla taxinäringar i snart sagt hela världen. Man hade kunnat tro att föraren skulle bli tagen av att ha en så mäktig passagerare. I stället passade han på att framföra synpunkter på ersättningsnivåerna.

Stämningen blev snart mycket dålig i bilen. "Skitsnack", svarar vd:n på chaufförens argument. Sedan höjer han rösten och hytter med handen.

– Vet du. Vissa människor vill inte ta ansvar för sin egen skit! De skyller allt på någon annan!

Kort därefter läckte en video av händelsen. Travis Kalanick bad om ursäkt med en rättframhet som är ovanlig för chefer på hans nivå.

– Jag måste växa upp, sa han och lovade att förändras som ledare.

Det tycks inte ha fungerat. På onsdagen meddelande Travis Kalanick att han avgår, efter en lång rad skandaler och massiv kritik mot företagskulturen på Uber.

Egentligen har företaget varit omstritt från starten 2009. Uber började som en lyxtjänst för San Franciscos välbeställda. Bilarna var dyra, blanka och kolsvarta. Att ta en Uber var att åka taxi på ett lite finare sätt.

Det eldade på bilden av Uber som ett grabbigt företag med djupt osund företagskultur.

En intressant detalj är att Uber först hette Ubercab, alltså som en uttalad taxitjänst. Först senare, när det har varit viktigt att slippa undan taxireglering, har företaget börjat argumentera för att tjänsten är något annat – en delningstjänst för bilar, om man lyssnar på pr-maskineriet.

Duster med myndigheter har sedan dess präglat Ubers expansion över världen. På vissa platser har tjänsten helt enkelt stängts ner. På andra – Stockholm, exempelvis – har mängder med förare ställts inför rätta. Många höjde på ögonbrynen när Uber fortsatte lova personer utan taxitillstånd ett enkelt sätt att tjäna pengar, även medan de förarna en efter en dömdes i domstol.

Men det var snarare på hemmaplan de riktiga problemen började hopa sig. En kort resumé:

I februari, alltså kort efter Kalanicks bråk med chauffören, berättade en kvinnlig tidigare anställd om sexuella trakasserier under hennes tid på företaget. Hon anklagade dessutom chefer för att skydda mannen som trakasserat henne med hänvisning till att han var högpresterande.

Foto: Money Sharma/AFPUbers grundare Travis Kalanick avgår som vd. Foto: Money Sharma/AFP

Det eldade på bilden av Uber som ett grabbigt företag med djupt osund företagskultur.

Arbetet med självkörande bilar, ett av Ubers prestigeprojekt, stötte på problem när Google lämnade in en stämningsansökan med anklagelser om att Uber ska ha stulit affärshemligheter via en tidigare Google-anställd.

Till det ska läggas att Uber drog i gång tester med självkörande bilar i San Francisco utan att söka tillstånd. De rullade en tid innan staden kastade ut dem. (Minst en gång körde bilen på mot rött på egen hand.) I stället fortsatte de i andra städer och fick senare sitt tillstånd.

Dessutom uppdagades under våren flera exempel på hur Uber fuskar sig till sin starka marknadsställning. Först avslöjades Greyball, en särskild mjukvara som Uber använde för att undvika inspektioner från myndigheter. Sedan, i ett dräpande porträtt av Travis Kalanick i New York Times, blev det känt att Uber hade lurat Apple, en mycket viktig partner eftersom Uber-appen måste kunna laddas ner via Iphonetillverkarens app-butik.

Uber hade i hemlighet identifierat mobiler även efter att Uber-appen hade raderats, ett glasklart brott mot Apples regler. Sådant kan man bli utkastad för, vilket hade betytt slutet för appen på Iphone – en katastrof för Uber.

För att dölja sitt regelbrott hade Uber gått så långt att en specialfunktion hade införts bara för att undvika Apples granskning.

Den fick mobilen att testa om den befann sig i närheten av Apples Silicon Valley-kontor. Om så var fallet så doldes den regelvidriga spårningen. Men Apple-tekniker på andra orter märkte vad som hade hänt. Vd:n Tim Cook kallade upp Travis Kalanick och gav honom en rejäl utskällning.

Inte ens där var det slut på skandalerna. För bara några dagar sedan stämdes Uber av en kvinna som hade våldtagits av en Uber-förare i Indien, ett brott han redan dömts för. När händelsen blev känd hade flera höga chefer på Uber, enligt anklagelserna, ha fått tag på hennes patientjournal med uppgifter om övergreppet och utifrån den diskuterat vad som egentligen hände.

I takt med att skandalerna hopade sig blev det allt mer uppenbart att något behövde hända. Kalanicks löfte om att växa upp hade inte förändrat mycket i praktiken. Nu började Uber ta steg för att visa att man tog frågan om företagskulturen på allvar.

Kalanick stöttade öppet kvinnan som vittnade om sexuella trakasserier och lovade att alla som betedda sig som de utpekade skulle få sparken. En rad personer fick också lämna företaget i ett slags utrensning. Vd:n anlitade Eric Holder, justitieminister under Obamas tid som president, att genomföra en grundlig utredning av företaget. Den landade i förslag om drastiska förändringar i ledarskapet, att ansvarsområden skulle tas från Kalanick och att personalfrågor skulle hanteras mer professionellt.

I samband med det tog Kalanick en timeout på obestämd tid. En period behövdes för att bygga nytt ledarskap och han lovade än en gång att arbeta med sig själv.

Det blev en timeout han aldrig återvände från. Beskedet att han avgår är egentligen inte förvånande, men det kommer at skrivas in i Silicon Valleys historia. Kanske kommer det i backspegeln bli en sedelärande historia om att även chefen för ett teknikbolag i Kalifornien kan gå för brutalt fram.

Frågan är om Travis Kalanick bar hela kulturen på sina axlar och om den verkligen förändras när han lämnar.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.