Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

UD arrangerar affärsresa till korrupt regim

Handelsminister Ewa Björling har krävt svenska telekombolag på svar om deras verksamheter i diktaturer. Samtidigt leder Exportrådet tillsammans med UD inom kort en delegation med svenska företag till Azerbajdzjan, ansett som ett av världens mest korrupta och ofria länder.

Syftet med resan som äger rum nästa vecka är att uppmuntra svenska energibolag att göra affärer med landets olje- och gasindustri.

Ewa Björling har som DN.se skrivit tidigare kallat till sig bland andra Teliasonera och Ericsson för att diskutera deras ansvar för mänskliga rättigheter i diktaturer, tillexempel när det gäller avlyssning.

I Azerbajdzjan går en del av oljeinkomsterna direkt till den styrande eliten i landet, enligt bedömare.

– Den statliga olje– och gasindustrin är nyckeln till kontrollen av staten för den här typen av regim. Presidenten har total kontroll över landets oljefond, en viss andel av pengarna distribueras årligen ut till olika statliga organ via budgetprocessen och det är där som pengar till viss del försvinner, säger Svante Cornell, statsvetare vid Institutet för säkerhets-och utvecklingspolitik.

Under det två dagar långa Exportrådsbesöket utlovas möten med högt uppsatta regeringsföreträdare, Azerenergy – det nationella elbolaget, och de nationella olje- och gasbolagen, Socar och Azerigas samt möten med stora internationella oljebolag. Med på resan är också Carl Bildts kabinettssekreterare, Frank Belfrage.

Frank Umbach är en av Europas ledande experter på säkerhetspolitik och energifrågor. Han tror inte att mutor går att undvika.

– Ingent i de nationella energiföretagen sker utan regeringen, presidenten eller hans närmaste rådgivares godkännande. Människor är väldigt korrupta och som företag måste du spela enligt deras regler. Det finns många bolag som är villiga att ta din plats, säger Frank Umbach.

Inspirerade av den arabiska vårens framgångar i Tunisien och Egypten har ett antal fredliga demonstrationer arrangerats i Azerbajdzjan. Det har lett till att regimens brutalitet ökat, uppger människorättsorganisationen Human Rights Watch.

– Människorättssituationen i landet är bekymrande och har försämrats betydligt. 14 regimkritiska bloggare och aktivister har exempelvis gripits bara i år, säger Rachel Denbar, chef för Human Rights Watch Europa och Centralasien-avdelning.

Azerbajdzjan rankas på 152:e plats av 178 länder i pressfrihetsorganisationen Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex. Det är längre ner på rankningen än exempelvis Etiopien där svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson sitter i häkte.

Vad skulle du säga till de svenska bolag som vill göra affärer i Azerbadjzjan?

– De människorättsövergrepp som sker i landet riskerar att ge ditt företag dåligt rykte men kan även leda till att samhället inte fungerar, säger Rachel Denbar.

Fakta/Azerbajdzjan

Azerbajdzjan har cirka 9 miljoner invånare och är beläget vid Kaspiska havet.

Azerbajdzjan rankas som 134 av 172 länder på organisationen Transparency Internationals korruptionsindex.

Den sittande presidenten Ilham Alijev tog över presidentposten från sin pappa Heydar 2003, och valdes om 2008 med 80 procent av rösterna. Valet bojkottades av ledande oppositionspolitiker som anklagade myndigheterna för att ha fuskat i tidigare val samt satt munkavle på medierna.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.