Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

UD: Rapporten är ingenting dramatiskt

Det var en värdefull rapport som hjälper oss i förbättringsarbetet, men ingenting dramatiskt. Så kommenterar utrikesdepartementets expeditionschef Fredrik Jörgensen den kritik som riktats mot UD:s handläggning av biståndsbudgeten.

I en rapport som Svenska Dagbladet tagit del av kritiseras UD:s hantering av biståndsbudgeten. Detta bland annat eftersom utredaren anser att regler inte följs, att ansökningar om bidrag godkänts utan ordentlig förhandsgranskning och att delar av biståndet behandlats av praktikanter.

– Jag beställde själv den här utredningen för ett år sedan för att få veta om det finns saker vi borde göra bättre. Det är en värdefull rapport men ingenting dramatiskt, säger Fredrik Jörgensen, expeditionschef på utrikesdepartementet och ansvarig för att administrationen sköts rätt.

Misstänkte du då att det fanns saker som borde göras bättre?
– Nej, jag beställde den eftersom vi hade jobbat med ett nytt system i ungefär ett år och för att jag ville följa upp hur det gick.

Är du förvånad över det som kom fram i rapporten?
– Nej, jag är egentligen inte förvånad, kanske i så fall över en del ordval och nyanser. Men utredningen ledde till bra resultat och har gett underlag till beslut om förbättringar som jag redan har fattat.

Vilka beslut om åtgärder har tagits?
– Vi ska bland annat göra ansvarsfördelningen mer tydlig, förbättra dokumentationen och satsa på utbildning av personalen.

Varför tror du är bakgrunden till bristerna som påpekades?
– Den är komplex och jag tror att en faktor är att många har varit inblandade. Det handlar om att det måste finnas en bättre dialog mellan aktörerna.

Enligt artikeln i Svenska Dagbladet var det inte den ursprungliga rapporten utan en mer putsad version där kritiken är mer nedtonad som diarefördes hos er som allmän handling. Vad beror det på?
– Den första rapporten var ett utkast som sedan faktagranskades omarbetades till en sammanfattande version.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.