Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-10-20 23:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/uncle-ben-blir-bara-ben-efter-amerikanska-rasprotester/

Ekonomi

Uncle Ben blir bara Ben efter proteststormen

Ben's Original blir det nya namnet på risförpackningarna.
Ben's Original blir det nya namnet på risförpackningarna. Foto: Rogelio V. Solis/AP

Det världsberömda risfabrikatet Uncle Ben’s ska byta namn efter drygt 70 år på marknaden. Detta efter protester mot att varumärket är rasistiskt.

Det nya namnet är ”Ben’s Original”, och det blir en ”rättvisare” bild på kartongen.

I en intervju med Financial Times säger Fiona Dawson, chef för företagets Mars matdivision, att det är dags för Uncle Ben att ”gå i pension”. Företaget sade redan i somras att namnet skulle ändras, men har sedan dess utrett vad man ska byta till.

Företagets vändning kom efter att bland annat proteströrelsen ”Black lives matter” orsakade nya vågor i den amerikanska rasdebatten. Företaget medger nu att ordet ”Uncle” uppfattas av många som en symbol för svartas undergivenhet, och därför ska bort.

Lösningen, blir ”Ben’s Original”. Företaget, skriver Financial Times, har övervägt ”radikalare alternativ”, men stannade vid detta för att ”behålla vad vi kan av historien”. Man kommer dock att ersätta bilden på Ben med en ”mer rättvis” sådan. När bytet sker är inte klart. Mars har funnit som varumärke sedan 1947.

Debatten har fått även andra amerikanska företag i USA att skrota kända varumärken som anses rasistiska. Pepsi ska ge nytt namn och logga till pannkaks- och sirapsmärket Aunt Jemina och ägarna av varumärkena Butterworths och Cream of Wheat gör det samma.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt