Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-06-02 08:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/undersokning-de-ar-sveriges-mest-attraktiva-stader-att-bo-och-jobba-i/

EKONOMI

Undersökning: De är Sveriges mest attraktiva städer att bo och jobba i

På Göteborgs gator kan denna gamla spårvagn fortfarande då och då ses rulla.
Foto: Jeppe Gustafsson/Shutterstock

Vilka är Sveriges mest attraktiva städer att bo och jobba i för kategorin ”unga talanger”?

Ett undersökningsföretag som frågat 20-45-åringar rankar attraktionskraften och medan Göteborg toppar före Stockholm bedöms städerna i norr som nu skriker efter arbetskraft behöva putsa på sin image.

Undersökningen har gjorts av stockholmsbaserade företaget Future Place Leadership vars affärsidé är att hjälpa städer att locka talanger.

Rapporten Talent City Index Sverige bygger på enkätsvar från undersökningsföretaget Cints paneler, 2136 personer, i den ålder som beskrivs som mest flyttbenägen, och den listar 50 stadsregioner.

De svarande har eller har påbörjat en utbildning inom ekonomi, IT/dataspecialist, hälsa och vård, till litteraturvetare, samhällsvetare, ingenjör, naturvetare eller jurist. De flesta har akademisk examen.

Göteborg toppar som landets mest attraktiva stad närmast före Stockholm. Att Göteborg slår Stockholm förklaras i rapporten med att ”trygghetsaspekten”. Dessutom uppfattas Göteborg ”som en stad där värderingar och gemenskap värderas högre än i Stockholm, vilket kan skapa en mer välkomnande atmosfär.”

Samhällsvetare sätter huvudstaden före Göteborg, övriga yrkesgrupper resonerar tvärtom. Stockholmare som söker ny hemort gör det främst för trygghetens skull. De skulle i så fall helst flytta till Göteborg, följt av Uppsala. Göteborgarna föredrar Stockholm om en flytt är aktuell.

På sjätte plats kommer Gotland och Visby och lyfts särskilt bland lärare och de som jobbar inom IT och vård.

I kategorin stor risk för att minska befolkningen de närmaste fem åren hamnar Blekinge överst, med Malmö närmast efter.

Bland de 20 städerna längst ner på attraktivitetslistan ligger fem på norrlandskusten: Umeå, Skellefteå, Sundsvall och Örnsköldsvik ”underpresterar i förhållande till sin storlek”, skriver man och pekar på det omtalade behovet att få 100 000 nya invånare för att klara de stora industrietableringarna.

För grupperna egenföretagare och frilansare beskrivs mindre kommuner som mer intressanta, och här nämns Gotland, Falkenberg, Enköping och Eskilstuna, medan chefer söker sig till Stockholm och Göteborg, som i det avseendet delar förstaplatsen.

Fakta.Topplistan över landet mest attraktiva städer

Här vill framtidens mest efterfrågade arbetskraft helst jobba och bo, enligt enkäten med 2136 personer i åldern 20-45 år där de flesta har en akademisk examen.

Procentsatserna representerar hur ofta varje stadsregion valdes som en av de topp 3-regionerna där de svarande helst vill bo och arbeta.

Svaren gavs under perioden 24 februari-27 april i år.

1. Göteborg 38,5 procent

2. Stockholm 35,0 procent

3. Malmö 17,9 procent

4. Uppsala 13,6 procent

5. Lund 11,5 procent

6. Gotland 10,7 procent

7. Helsingborg 10,3 procent

8. Halmstad 9,1 procent

9. Jönköping 8,9 procent

10. Linköping 6,9 procent

Källa: Future Place Leadership