Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-15 06:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/undersokning-svenskarna-tveksamma-till-bolan-hos-natjattar/

Ekonomi

Undersökning: Svenskarna tveksamma till bolån hos nätjättar

Av de 3.000 tillfrågade svarade 83 procent inte ville ha sitt bolån hos någon av techföretagen. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Färre än en av tio svenskar skulle kunna tänka sig att ta sitt bolån hos techjättar som Google och Facebook. Det visar en Novus-undersökning.

Av de nästan 3.000 svenskar som deltog i studien sa 83 procent nej till samtliga alternativ när de fick frågan om de kunde tänka sig att ta sitt bolån hos något av företagen Google, Apple, Amazon, Facebook och Netflix. Elva procent svarade de inte visste.

Undersökningen gjordes av Novus Sverigepanel på uppdrag av Landshypotek Bank. 

Att så pass få kunde tänka sig att bolåna hos techföretagen kom som en överraskning för Catharina Åbjörnsson Lindgren, affärschef på Landshypotek Bank. 

– Vi tycker att det är ett spännande resultat. Många av de här företagen har börjat bli mer aktiva när det gäller finansiella tjänster. Samtidigt visar det här resultatet att aktörerna saknar det förtroende som krävs för den sortens långsiktiga beslut som ett bolån innebär, säger hon.

Enligt undersökningen är äldre personer betydligt mer skeptiska till att låna av nätjättarna. Endast två procent av deltagarna som var 56 år och äldre kunde tänka sig ett bolån hos någon av de föreslagna aktörerna. 

I åldersgruppen 18 till 40 år är motsvarande siffra högre, även om den fortfarande är relativt låg. Där kan tolv procent tänka sig ett bolån av nätföretagen.

Skillnaden mellan företagen var marginell i undersökningen, men flest deltagare kunde tänka sig att låna av Google och Apple, medan intresset för att låna var som lägst hos Facebook och Netflix.

I undersökningen fick deltagarna också frågor om det var viktigt att deras bank uppfattas som hederlig och är transparent med räntor, något som nästan samtliga skrev under på.

– Bankbranschen är verkligen en förtroendebransch. Det finns en otrolig efterfrågan på öppenhet och hederlighet, säger Catharina Åbjörnsson Lindgren

Nio av tio tyckte också att det är viktigt att deras bank agerar på ett sätt som är långsiktigt hållbart för samhället.

Läs mer: Sjunkande marginaler för bankerna