Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Undvik fällorna med hyrbilen

Foto: Fredrik Sandberg

Var noga med det finstilta, se upp för den höga självrisken och gå igenom bilen ordentligt innan du kör i väg. Det är expertens tips till dig som ska hyra bil i sommar.

Att hyra bil på resmålet är både ett praktiskt sätt att förflytta sig och en chans att se mer av omgivningarna. Biluthyrarna lockar ofta med låga priser, men det gäller att se upp.

Risken är att man som kund kan få betala betydligt mer än vad som annonserades från början.

- Biluthyrningsmarknaden har blivit som en djungel, ungefär som marknaden för mobilabonnemang. Företagen använder till exempel olika språkbruk och paketeringar, vilket gör det onödigt komplicerat för kunden, säger Karl von Schoultz, reseexpert på bilorganisationen Motormännen.

Han råder den som ska hyra bil på resan att boka hemma i lugn och ro, och gå igenom det finstilta ordentligt innan avresa. Det är annars lätt att man på plats, kanske trött och stressad efter en lång flygresa, är mindre kritisk och noggrann än man borde vara.

Karl von Schoultz tycker att man ska hålla sig till något av de kända biluthyrningsbolagen, som Hertz, Avis eller Europcar.

- Visst kan det dyka upp ett extremt billigt erbjudande från ett okänt bolag som det inte är något fel på. Men risken är att det sedan tillkommer kostnader du inte är förberedd på, säger Karl von Schoultz.

Ofta erbjuder biluthyrningsfirmorna paket med fria mil samt försäkringar.

- Det låter ju bra att försäkringar ingår. Men kolla noga på självrisken, den är ofta mycket hög i dessa erbjudanden, kanske 10-15 000 kronor. Det betyder att du får bekosta småskador på bilen själv, och det är just småskador som är allra vanligast.

Många biluthyrare erbjuder i samband med detta så kallad självriskeliminering, en försäkring på försäkringen. En sådan kan enligt Karl von Schoultz kosta så mycket som flera hundra kronor om dagen, och kan därför vara dyrare än själva bilhyran.

- Fråga dig själv om du är beredd att ta risken att skippa självriskelimineringen, vilket gör att du kan spara hundralappar per dag. Men är du en person som vill känna dig helt trygg bör du kanske ta försäkringen.

Att kolla bilen ordentligt innan du kör i väg kan låta som en självklarhet. Men den som är trött och som får titta på bilen i ett mörkt garage kanske inte är så observant som egentligen krävs.

- Försök kolla efter smårepor, bucklor och annat ändå så gott du kan. Det finns skräckhistorier där biluthyrare har småskador på otillgängliga ställen på bilarna som vandrat från kund till kund, och där varje kund har fått ersätta ”skadan”, berättar Karl von Schoultz.

Tips.Hyrbilar

Boka bilen hemma i lugn och ro, så du har tid att läsa det finstilta.

Kolla självrisken, hur hög är den? Vill du köpa till en självriskeliminering? Ta ställning till det innan avresa.

Kolla förmånerna på dina kreditkort. En del av dem, speciellt dem som är lite exklusiva, har bra försäkringar för biluthyrning.

Hyr du bil via en förmedlare, så som exempelvis Holiday Autos, så ta inte en försäkring via dem. Det är bättre att ta en försäkring direkt hos biluthyraren lokalt, så slipper du mellanhänder och annat krångel om något skulle hända.

Välj inte det allra billigaste alternativet, det kan kosta dig mer i slutändan.

Kolla bilen ordentligt innan du kör iväg. Finns det repor och bucklor? Hur ser bildörrarna ut? Stötfångarna? Påpeka allt du ser för biluthyraren.

Källa: Karl von Schoultz, Motormännen

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.