Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

”Undvik tacos och bunkra inte banan”

Other: Jimmy Croona

Prata inte om andras graviditet i lunchrummet, bunkra inte bananer från fruktkorgen och undvik tacos i matlådan. DN:s folkvettsexpert Magdalena Ribbing ger råd om vett och etikett på jobbet.

På jobbet finns en rad situationer där irritation mellan kolleger kan uppstå. Här följer några exempel där Magdalena Ribbing vet hur man ska agera.

Vad ska man tänka på när det gäller ljudvolym i kontorslandskap?
– Det är bra att man förstår att man inte är ensam, utan att alla har samma rätt till samma förmåner som man själv – i synnerhet inklusive ljudutrymmet. Den som har begåvning nog att fatta det dämpar både sitt prat och sin eventuella musik. Ingen begär att det ska vara helt tyst på ett kontor men ljuden som finns ska vara så pass låga att de kan bilda något slags harmoni utan slagverk eller trumpeter.

Vad säger man till en kollega som pratar högt i telefon eller som lyssnar på musik? Kan man på ett snyggt sätt säga till kolleger som pratar högt med varandra?
– Bästa sättet att påtala att andra tar för mycket ljudplats är att vänligt säga direkt till dem: ledsen att störa dig, men du pratar väldigt väldigt högt/din musik låter jättehögt, jag hör knappt vad jag själv tänker/ursäkta att jag bryter in i ert samtal men det ni säger hörs faktiskt över hela lokalen. Man ska inte ryta "håll tyst" eller "dämpa dig för sjutton" - det har sämre effekt.

Finns det samtalsämnen som inte är lämpliga att ta upp på jobbet? Till exempel under fikat eller när man lunchar med kollegerna.
– Andras graviditet! Vanligt ämne och ofta olämpligt, kan både vara sårande och jättesvårt att hantera för den som nyss haft missfall, inte kan/vill bli med barn osv. Eller bara lagt på hullet.

– Frågor om partners är lika fel, som "har du någon pojk-/flickvän?" eller "ska ni gifta er?" eller "jobbigt i relationen? Skilsmässa på gång?" Sådana frågor ska aldrig ställas, den som vill berätta om sitt privatliv gör det ofrågad.

– Andras ekonomi är också ett olämpligt ämne, typ "hur hade du råd med den där bilen/bostadsrätten/långresan" - det har man faktiskt inte med att göra.

Är det okej att ha med sig barn på jobbet?
– Om det finns en sådan kultur på arbetsplatsen så är det förstås helt rätt att ta med sitt barn – men det ska vara "godkänt" både av ledning och kollegor. Och tar man med sitt barn ska man själv se efter det, inte bara låta barnet yra omkring så att andra måste ta ansvar för det.

Är det okej att ta med djur på jobbet?
– Nej, vanligen inte, men det finns arbetsplatser där det fungerar, och det kan man antingen ta reda på eller själv notera. I dessa tider av allergier och fobier ska man inte göra det utan att det är godkänt att ta med hund eller katt eller hamster eller annat pälsdjur. Och boaormen kan man gärna lämna hemma.

Hur bör man bete sig när fruktkorgen (om man har en sådan) anländer till jobbet? Är det exempelvis okej att bunkra bananer?
– Naturligtvis förstår man att fruktkorgen inte är avsedd för ens personliga aptit utan en förmån som ska delas lika med alla övriga. Det betyder en banan åt gången, inget girigt bunkrande, den som stoppar fickorna fulla gör ett pinsamt intryck och det brukar sätta sig fast hos övriga.

Hur illaluktande matlåda är det okej att ha innan man stör sina kolleger?
– Om igen: det handlar om att inse att man inte äter ensam i sitt personliga rum utan att man delar luft och lukt med övriga. Alltså avstår man från mat som sprider stark doft eller lukt, ingen surströmming men inte heller kål eller taco eller annan mat med stark personlighet. Det finns annat!

– Och en sak till: man kommenterar inte vad andra har i sin matlåda, det är faktiskt förbjudet att säga sådant som "usch, kan du äta det där?" eller "vad är det du har med dig för konstigt/äckligt?" – sådana kommentarer visar bara på ouppfostran och brist på förstånd.

Vad tycker du om fenomenet med personer som stjäl exempelvis papper från skrivaren och pennor från jobbet?
– Det brukar finnas en marginal för hemmabruk av block och pennor, underförstått för det jobb man kanske kan utföra hemifrån och inte ska ha egna utgifter för. Men det handlar om ett par pennor, ett block eller några få skrivpapper – att lasta på sig dussinet pennor och buntar med skrivpapper är stöld och då ska den kollega som ser detta kunna säga "oj, du fick visst med dig halva förrådet, inte så bra".

Finns det kläder som inte är okej på en arbetsplats?
– Det brukar bli väldigt upprörda känslor när jag påpekar att man inte kan klä sig enbart efter sin egen smak när man är på sin arbetsplats. Att ha en djupt urringad top, minikjol eller väldigt åtsittande kläder skickar fel signaler till omgivningen. Med sin klädsel visar man både hur man betraktar sitt arbete och sin omgivning. Klär man sig som på semesterstranden när man är på kontoret blir det fel.

Vad kan man inte skicka ut massmejl om?
– Om andras affärer av alla slag, personlig information om andra personer. Bland annat! Massmejl är samma sak som att sätta upp en stor affisch på anslagstavlan, synlig för alla. Varsamhet är det som gäller.

Vad säger man till en kollega som luktar illa?
– Det är svårt, men ska gå att hantera med diplomati och hänsyn. Man kan i enrum säga till kollegan "du, jag har noterat en viss odör från dig på senare tid, har du bytt diet kanske, eller har du skaffat syntetkläder, sådant kan åstadkomma viss lukt. Hoppas du förstår att jag säger det här till dig för att jag gillar dig, och för att jag hoppas att du berättar för mig om du märker något sådant med mig".

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.