Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Unga efterlyser mindre individfokus

Individualismen i samhället har gått för långt och man bör satsa på gemensamma mål istället, menar en stor del av världens unga. Den slutsatsen drar konsultbolaget Kairos Future i en ny rapport.

Världens unga är trötta på individfokuserade lösningar i samhället. Det uppger konsultbolaget Kairos Future i sin nya rapport, där attityder kartlagts hos unga mellan 16-29 år i 11 länder. I stället efterlyser de unga ett samhälle som präglas av gemensamma mål, social jämlikhet och ett mer långsiktigt ansvar hos politikerna, uppger Thomas Fürth, forskningsledare på Kairos Future.

Tilltron till politiker är däremot låg, medan förtroendet för institutioner som polisväsendet generellt är högt, enligt rapporten. Samtidigt gör en osäker arbetsmarknad att unga i hög grad prioriterar det "lilla livet", som hem och familj.

Detta är särskilt tydligt i västvärlden, i synnerhet i Spanien, där man upplever att den yttre världen svikit, poängterar Thomas Fürth.

– Vi ser en kombination av traditionella vänstervärderingar när det gäller samhällslivet och konservativa värderingar i privatlivet, säger han.

Men det är en dyster framtid de unga spår för de samhällen de lever i. Tre av fem ser sitt samhälles framtid som mörk. Samtidigt ser majoriteten, sju av tio, ljust på sin personliga framtid. I länder med ekonomier på frammarsch, som Kina och Brasilien, uppvisar de unga en större optimism än i övriga länder.

Oron för att inte få något jobb präglar den största delen unga i västvärlden, medan man i Kina och Indien i högre grad fruktar krig, pandemier och sjukdomar.

Thomas Fürth medger att en stor grupp unga inte nås via konsultbolagets frågor, som skickas ut i form av en webbenkät.

– Vi når inte de fattigaste utan dator i exempelvis Kina och Brasilien. Men antalet unga som har tillgång till dator i dessa länder är ändå större än Europas befolkning. Svaren blir i första hand representativa för dessa länders medelklass, anser han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.