Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Unga har dålig koll på privatekonomin

Per Bolund.
Per Bolund. Foto: Erik Simander

Nästan 90 procent av unga vuxna vet inte vilka försäkringar de behöver eller hur man tar ett banklån, visar en undersökning från Finansinspektionen.

– Många unga upplever finansmarknanden som komplex, säger finansmarknadsminister Per Bolund.

Enligt en undersökning från Länsförsäkringar så uppger bara varannan vuxen att de klarar av att ge råd till unga om privatekonomi. Samtidigt anser sju av tio att unga saknar tillräckliga kunskaper i området, skriver Dagens industri.

Drygt åtta av tio svarade också att privatekonomi bör ges större utrymme i skolan.

– Vi jobbar mycket med att ta fram arbetsmaterial till skolan och vi arbetar med fortbildning. Vi måste komma ut med information som är mer anpassad för målgruppen och som är enkelt för lärare att lära ut. Det kan vara så att vi lägger in privatekonomi i matteundervisningen exempelvis, säger Per Bolund.

Den andra undersökningen gjordes av Finansinspektionen, FI, i januari och då uppger två av tio unga vuxna att de känner till vilka levnadsomkostnader de skulle ha vid en flytt hemifrån eller hur de räknar ut kostnaden för ett lån.

I samma undersökning framgår det att unga människor anser sig själva ha dålig koll eller helt saknar kunskaper när det kommer till försäkringar och banklån. Ungefär hälften svarade att de sparar till ett eget boende.

I undersökningarna har 1.000 personer tillfrågats i ett statistiskt urval i ålderskategorierna 18–69 år och 18–24 år.

Kunskaper inom privatekonomi är viktigt för att människor ska kunna göra medvetna val i livet. Det kan handla om att hyra eller köpa bostad, låna, spara, arbeta, försäkra och få barn. Undersökningen visar också att sparande är ett av de områden som unga anser är viktigt att ha kunskaper i innan de flyttar hemifrån, skriver Finansinspektionen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.