Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

”Unga kommer inte ha råd”

Virginia Svensson, 21, bor i andra hand i Stockholm. Nästan halva hennes lön går till hyran.
Virginia Svensson, 21, bor i andra hand i Stockholm. Nästan halva hennes lön går till hyran. Foto: Lars Lindqvist
Andrahandshyrorna för bostadsrätter kan fördubblas nästa år, visar beräkningar som Hyresgästföreningen gjort. Orsaken är att regeringen vill släppa hyressättningen fri – samtidigt som oppositionen i riksdagen stoppar ett förslag för att få fram fler lediga lägenheter.

 

I går, tisdag, beslutade de borgerliga i civilutskottet att gå vidare med sitt förslag om ändrade regler för andrahandsuthyrning av bostadsrätter – trots att den viktigaste planerade förändringen ser ut att stoppas av de rödgröna och Sverigedemokraterna.

– Regeringspartierna väljer att fullfölja den del som innebär att man får hyror av marknadsmodell. Det är sorgligt för bostadsmarknaden, säger Veronica Palm (S), ordförande i civilutskottet.

Regeringens förslag innebär att bostadsrättsinnehavare ska kunna ta ut hyra även för ränte- och kapitalkostnader. I dag är det bara tillåtet att ta ut hyra som motsvarar en liknande hyresrätt plus 10 procent.

Dessutom vill regeringen ta bort möjligheten för andrahandshyresgäster att i efterhand vända sig till hyresnämnden för att få tillbaka det man anser är en alltför hög hyra.

För dessa två förslag har regeringen stöd av Sverigedemokraterna. Men SD och de rödgröna är emot regeringens tredje förslag för att få fram fler lediga lägenheter i storstäderna: att bostadsrätteinnehavare som bott i sin lägenhet minst ett år under de senaste tre åren ska kunna hyra ut utan, som det står i lagtexten, ”beaktansvärda skäl”.

Konsekvensen blir, enligt beräkningar som Hyresgästföreningen gjort, att andrahandshyror för bostadsrätter i centrala Stockholm mer än fördubblas över en natt när förslaget är tänkt att träda i kraft den 1 februari 2013.

Enligt beräkningarna skulle andrahandshyran för en etta i centrala Stockholm stiga från dagens 5 440 kronor till 10 300 kronor – en ökning med 89 procent. En tvåa skulle kosta 15 000 kronor och en trea 19 500 kronor – en ökning med 124 respektive 132 procent.

– Det blir mest företag som kommer att betala sådana hyror. De flesta unga människor kommer inte att ha råd, säger Barbro Engman, ordförande i Hyresgästföreningen.

Regeringspartierna motiverar sitt beslut med att fler bostäder nu kommer till uthyrning och att en svart marknad blir vit.

– Det är ett tak för vilken hyra man kan ta ut. Det blir ökad transparens för den som är andrahandshyresgäst, säger Nina Lindström (FP), vice ordförande i civilutskottet.

Sverigedemokraterna vill att det även i fortsättningen ska krävas ”beaktansvärda skäl” för att en bostadsrättsinnehavare ska få hyra ut.

– Har man verkligen skäl att hyra ut så framför man de beaktansvärda skäl man har, säger Carina Herrstedt (SD), ledamot i civilutskottet.

Sedan i april hyr 21-åriga Virginia Svensson en del av en lägenhet på Östermalm i Stockholm. Som resurskonsult inom reception och växel blir hon inringd vid behov. Hennes inkomst varierar från månad till månad men i snitt lägger hon nästan halva lönen på hyran. I december löper kontraktet på hennes lägenhet ut och Virginia Svensson har påbörjat sökandet efter ny bostad. Hon tror att en höjning av hyrorna skulle slå hårt.

– Det skulle bli jobbigt för många – inte minst för ungdomar.

Hon har inte hunnit sätta sig in i alla turer kring regeringens förslag men tror att förenklade regler för andrahandsuthyrning skulle få positiv effekt.

Så mycket beräknas hyrorna öka

1 RUM OCH KÖK:

Centrala Stockholm:
Ny hyra:
10 300 kr Hyra i dag: 5 440 kr Ökning: +89 procent

Storstockholm:
Ny hyra:
7 000 kr Hyra i dag: 4 666 kr Ökning: +50 procent

Centrala Göteborg:
Ny hyra:
7 400 kr Hyra i dag: 4 895 kr Ökning: +51 procent

Centrala Malmö:
Ny hyra:
4900 kr Hyra i dag: 4 869 kr Ökning: +1 procent


2 RUM OCH KÖK:

Centrala Stockholm:
Ny hyra:
15 000 kr Hyra i dag: 6 699 kr Ökning: +124 procent

Storstockholm:
Ny hyra: 10 300 kr Hyra i dag: 6 078 kr Ökning: +69 procent

Centrala Göteborg:
Ny hyra:
10 800 kr Hyra i dag: 6 325 kr Ökning: +71 procent

Centrala Malmö:
Ny hyra: 7 300 kr Hyra i dag: 6 334 kr Ökning: +15 procent

Centrala Stockholm:
Ny hyra:
19 500 kr Hyra i dag: 8 423 kr Ökning: +132 procent

Storstockholm:
Ny hyra:
13 400 kr Hyra i dag: 6 764 kr Ökning: +98 procent

Centrala Göteborg:
Ny hyra:
14 000 kr Hyra i dag: 7700 kr Ökning: +82 procent

Centrala Malmö:
Ny hyra:
9 400 kr Hyra i dag: 7 706 kr Ökning: +22 procent    


Källa: Hyresgästföreningen

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.