Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-20 12:46 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/unga-portas-fran-instagram/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Unga portas från Instagram

Instagram har infört samma åldersgräns som Facebook.
Instagram har infört samma åldersgräns som Facebook. Foto: Scanpix
Unga Instagram-användare har fått sina konton och tillhörande bilder raderade sedan Facebook övertog den sociala nätverkssajten, uppger SVT.

Ett stort antal vittnesmål har inkommit till SVT om att de yngsta användarna nu kastas ut från den populära tjänsten Instagram där du kan publicera och kommentera bilder. Detta har skett efter att Facebook tagit över sajten och blivit hårdare i sin kontroll av 13-årsgränsen där.

Användarna har uppmanats att ange och även styrka sin ålder. Personer under 13 år har sedan stoppats. Detta bekräftas av Facebooks representant i Sverige Jan Fredriksson.

– Det fanns indikationer på att ett antal användare inte hade fyllt 13 år. Hur Facebook och Instagram kom fram till detta kommenterar vi inte eftersom det är en säkerhetsfråga, säger Jan Fredriksson till DN.

Samtidigt påpekar Jan Fredriksson att Facebook inte vill arbeta med att övervaka sina användare utan istället reagerar på anmälningar som kommer in till företaget. Han säger också att i några fall har personer som misstänkts vara för unga kunnat bevisa sin ålder med hjälp av id-handlingar.

Utkastade användare påpekar för SVT att det inte fanns någon åldersgräns när de gick med och att de därför känner sig felaktigt behandlade. Men åldersgränsen har funnits angiven i avtalsvillkoren även om det inte har varit så lätt att hitta den där.

Experten på sociala medier, Brit Stakston, säger till DN att det som nu händer har med Facebooks övertagande av Instagram att göra.

– 13-årsgränsen är tydlig i Facebook medan det har varit betydligt svårare att förstå att en sådan gräns funnits också på Instagram, där har det varit luddigt. Men nu blir det luddiga plötsligt tydligt. Och med tanke på det som har hänt med publicering av utlämnande bilder här i Sverige så har det säkert satt press på sajten, säger Brit Stakston.

Brit Stakston frågar sig också hur många 12–13-åringar som verkligen läst igenom avtalsvillkoren.

13-årsgränsen är ett begrepp som används i amerikansk lagstiftning där "barn" betecknar den som är yngre än 13 år.

– Det är en gräns som har satts i USA och som gäller i hela världen utom i Spanien där den är 14 år, säger Jan Fredriksson till DN.

Hur kommer det sig att Spanien har en annan gräns?

– Det bygger på de nationella lagar som finns i Spanien.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.