Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-06-19 20:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/unika-guldmyntet-salt-for-156-miljoner-kronor/

EKONOMI

Unika guldmyntet sålt för 156 miljoner kronor

Foto: Matt Rourke/AP

Det var det sista klassiska guldmyntet avsett för vanlig användning i USA, och har en minst sagt dramatisk historia. Nu har 20-dollarn från 1933 blivit världens dyraste peng.

TT Text

”1933 Double Eagle”, ett guldmynt med det nominella värdet 20 dollar, klubbades under tisdagen för närmare 18,9 miljoner dollar, motsvarande drygt 156 miljoner kronor, meddelar auktionsfirman Sotheby's.

Det är alltså från 1933, och ett av de sista exemplaren i sitt slag. Denna typ av mynt togs fram på direkt order av president Theodore Roosevelt nästan 30 år tidigare. Designen var så avancerad att det först knappt gick att tillverka, men sedan användes myntet i stora upplagor i USA.

Efter den stora depressionen beslöt dock president Franklin D Roosevelt att landet skulle lämna guldmyntfoten, och det blev förbjudet att använda guldmynt. De växlades in till förmån för sedlar, och smältes ned.

Några få ”Double Eagle” smusslades undan, men jagades under följande år intensivt av USA:s underrättelseväsende. Just det här exemplaret hamnade dock hos kung Farouk, som styrde Egypten 1936–1952. Han lyckades få amerikanskt exporttillstånd vilket innebar att myntet sedan var utom räckhåll för lagens långa arm.

Vad som hände med myntet efter Farouks död i Italien 1965 är höljt i dunkel, tills det dök upp i New York i slutet av 1990-talet, rapporterar BBC. Myndigheterna gjorde då ett nytt försök att beslagta det, men efter en rättsprocess blev kompromissen att det skulle säljas och att regeringen och säljaren skulle dela på vinsten. Auktionspriset 2002 blev 7.590.020 dollar – där de sista 20 var ersättning för myntets originalvärde.

Köpare var skomagnaten och samlaren Stuart Weitzman, som alltså nu 19 år senare gjorde en hyfsad reavinst när han i sin tur sålde myntet.

Minst ett tiotal ”Double Eagle” till från 1933 finns kvar, men inga andra kända exemplar är i privat ägo. Om någon samlare i lönndom sitter på ytterligare exemplar lär hen tänka efter innan de visas upp, eftersom USA:s myndigheter fortfarande är fast beslutna att konfiskera så många som möjligt.

Ämnen i artikeln

USA
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt