Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-30 08:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/uppat-nar-stockholmsborsen-oppnade/

Ekonomi

Återhämtning på börsen efter torsdagens fall

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Efter torsdagens fall på 3 procent är det återhämtning som gäller på Stockholmsbörsen.

Vid klockan 10.30 har OMXS-index gått upp 1,1 procent, i linje med börsuppgångar i omvärlden.

TT Text

Oväntat positiva aprilsiffror från Kinas industri, som visar att världens näst största ekonomi är på väg att hämta sig efter coronaeffekterna i första kvartalet, bidrar till det positiva börshumöret.

Börsuppgången är bred, med 27 av 30 aktier i OMXS30-index på plus. Den positiva trenden präglar även ledande Europabörser, där bland annat Frankfurtbörsens Dax-index lyfter 1,6 procent.

Verkstads- och gruvaktier går starkt, med kurslyft för Sandvik och SKF på 3,7 respektive 3,5 procent och för Boliden på 3,8 procent.

Butikskedjan Clas Ohlson redovisar en försäljningsökning på 2 procent i jämförbara butiker i april och ett lyft för onlineförsäjlningen med 61 procent. Aktien lyfter 5,8 procent.

Samtidigt stiger konsultbolaget Swecos aktie med 2,9 procent efter en delårsrapport.

Stockholmsbörsens återhämtning i fredagens handel följer på en tvär vändning uppåt i den avslutande handeln på Wall Street i torsdags, med bankaktier som draglok, och en överlag positiv utveckling på ledande Asienbörser under natten.

Börshandeln präglas dock av stor osäkerhet, dels kring utvecklingen av coronapandemin och de ekonomiska effekterna globalt men även till följd av nya tecken på att relationen mellan Trumpregeringen och Kina är på väg att försämras.