Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Uppåt på Stockholmsbörsen

Kurserna på Stockholmsbörsen lyfte kraftigt på fredagen, i linje med ledande börser i Asien och Europa. OMXS-index hade vid stängning gått upp 3,5 procent till 469,2.

Därmed är Stockholmsbörsens nedgång hittills i år 7 procent.

Återhämtningen var bred, med 29 av 30 aktier i OMXS30-index på plus. Stämningen präglas av hopp om nya penningpolitiska stimulanser från Europeiska centralbanken (ECB) och Japans centralbank samt ett stigande råoljepris.

Mest uppåt bland tungviktarna i Stockholm drog telekomtillverkaren Ericsson, upp med 6,7 procent.

Verkstadskoncernen Sandviks aktie, som förlorat en femtedel av sitt värde på ett halvår, rusade uppåt med 6,6 procent efter besked om att Assa Abloys Tomas Eliasson blir ny finanschef på Sandvik.

Enda förloraren bland storbolagen var Electrolux, ned 1,6 procent.

Aktien i papperstillverkaren Billerud backade 1,3 procent sedan bolaget varnat för att produktionsproblem tryckt upp kostnaderna oväntat mycket i fjärde kvartalet.

Olje- och gasbolaget Lundin Petroleums aktie steg 0,7 procent efter beskedet om att bolaget säljer det så kallade FPSO-fartyget Bertam för cirka 2,3 miljarder kronor.

Londonbörsens FTSE-index gick upp 2,4 procent, Frankfurtbörsens DAX-index steg 2,3 procent medan Parisbörsens CAC-index lyfte 3,4 procent.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.