Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Uppåt på Stockholmsbörsen

Det var glada miner på världens börser på fredagen, så också på Stockholmsbörsen. Vid stängning hade OMXS-index lyft med 0,6 procent till 477,1.

Uppgången var bred, med 24 av 30 aktier i OMXS30-index på plus. Den följde efter kurslyft på Wall Street i torsdags, positiv börshandel i Asien under fredagen och låg även i linje med utvecklingen på ledande Europabörser.

Stigande råvarupriser bidrog till den positiva stämningen, liksom uppmuntrande uttalanden från kinesiska regeringsföreträdare i samband med det pågående G20-mötet i Shanghai.

Bäst gick gruvbolaget Boliden vars aktie gick upp 4,4 procent.

Ståltillverkaren SSAB steg med 3,7 procent, medan olje- och gastillverkaren Lundin Petroleum gick upp med 2,1 procent.

Även Electrolux hörde till vinnarna efter en turbulent vecka, aktien steg 2,8 procent.

Läkemedelsbolaget Sobis aktie backade med 7,4 procent efter beskedet om att styrelseordföranden avgår i samband med årsstämman, som kommer i samband med ett bokslut för 2015.

Londonbörsens FTSE-index gick upp 1,4 procent, Frankfurtbörsens DAX-index steg 2,0 procent och Parisbörsens CAC-index lyfte 1,6 procent.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.