Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Uppgörelse klar om pensionerna

01:26. Hör socialminister Annika Strandhäll (S) om förändringarna i pensionssystemet.

Lägsta åldern för att ta ut allmän pension höjs från dagens 61 år till 64 år. Det är den mest dramatiska förändringen i den blocköverskridande överenskommelsen om pensionerna som sex av riksdagspartierna i dag presenterar på DN Debatt.

 ”Vi har tillsammans kommit överens om att renovera pensionssystemet för att säkra långsiktigt höjda, hållbara och trygga pensioner”, skriver företrädare från regeringspartierna S och MP samt oppositionspartierna M, L, C och KD.

Förslaget som partierna nu är överens om innebär en stor försämring för den som har hoppats på att gå tidigt i pension. Den lägsta åldern för att ta ut allmän pension kommer att höjas i flera omgångar från dagens 61 år till 64 år 2026.   För fyra år sedan föreslog en statlig utredning en höjning från 61 år till 63 år, men i överenskommelsen väljer alltså partierna att gå längre. 

Åldern för att ta ut garantipension höjs från 65 till 66 år 2023 och kommer från 2026 att ”knytas till den fortsatta medellivslängdökningen”. Här finns dock ett undantag som innebär att den som har arbetat i 44 år kan få garantipension tidigare.

För den som vill arbeta längre förbättras möjligheterna. Rätten att vara kvar på sin arbetsplats höjs från dagens 67 år till 69 år från och med 2023. 

I dag är genomsnittsåldern för när svenskarna går i pension 64,5 år.

Läs mer: Ewa Stenberg: Dramatisk försämring för dem som vill gå tidigt i pension

En annan nyhet är att grundskyddet för de ekonomiskt mest utsatta pensionärerna ska förbättras med ett tilläggsbelopp. Samtidigt höjs taket för när  man kan få bostadstillägg.

Ett annat område i pensionsöverenskommelsen gäller premiepensionssystemet. 

”Staten kommer ta ett större ansvar för att det inte ska kunna finnas oseriösa aktörer i premiepensionssystemet”, skriver företrädarna för de sex riksdagspartierna.

Kraven på de fonder som finns med i systemet kommer att höjas. Fonderna ska vara kontrollerade och professionellt upphandlade, vilket innebär att antalet fonder kommer att minska avsevärt. I dag finns omkring 800 fonder att välja på.

De förändringar som Pensionsgruppen föreslår innebär den största omgörningen av pensionssystemet sedan 1994.

 

Fakta.Pensionsgruppen

Den blocköverskridande Pensionsgruppen består av företrädare för  regeringspartierna och M, L, C och KD. Socialminister Annika Strandhäll (S) är arbetsgruppens  ordförande. V och SD ingår inte i Pensionsgruppen.

Pensionsöverenskommelsen omfattar hela ålderpensionssystemet (inkomstpension, premiepension och garantipension) där varje parti står bakom helheten. För att kunna ändra något i pensionssystemet utan att bryta överenskommelsen krävs att samtliga sex partier står bakom förändringen.

Källa: Regeringskansliet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.