Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Uppgörelse klart om italienska problemlån

EU och Italien har efter nästan ett års hårda förhandlingar gjort upp om en plan för att med statliga garantier hjälpa italienska banker att göra sig av med problemlån.

Italienska bankaktier fick ingen draghjälp av beskedet. Banksektorns index sjunker med över 2 procent på Milanobörsen.

Problemlånen härrör från recessionen i Italien 2012–2014 och utgör 18 procent av den totala lånestocken i landet.

De statliga garantierna dämpar de kreditförluster som bankerna måste bokföra när de säljer av problemlånen till nya ägare.

Enligt bedömare är det ännu oklart hur effektivt upplägget är då det bland annat inte framgår hur stor andel av lånen som garanteras av staten. En tumregel blir att kreditbetyget måste uppgå till så kallad investeringsnivå när försäljningen genomförs.

De statliga garantierna ska avgiftsbeläggas enligt marknadsprinciper, så att det inte går att stämpla upplägget som statligt stöd till banksektorn. Priset för garantin, som höjs successivt under en treårsperiod, kommer baseras på marknadspriset på en försäkring för inställda betalningar för ett likvärdigt lån på den så kallade CDS-marknaden.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.