Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Uppgörelse nära om höjd pensionsålder

Snart kan en politisk uppgörelse vara på plats om pensionsförändringar.
Snart kan en politisk uppgörelse vara på plats om pensionsförändringar. Other: MANGUS GLANS, PPM

Höjda pensionsåldrar och tuffare krav på fondbolagen i premiepensionssystemet, PPM.

Det är kärnan i den kohandel som pågår mellan regeringen och alliansen i pensionsgruppen där en uppgörelse är mycket nära, erfar DN.

Frågan om höjda pensionsåldrar har diskuterats i många år. Den dåvarande alliansregeringen tillsatte en utredning 2011 som var klar två år senare. Utredningen kom fram till att gränsen för när man får lyfta den statliga pensionen borde höjas från 61 till 63 år och att gränsen för hur länge LAS (lagen om anställningsskydd) ska gälla borde höjas från 67 till 69 år.

Samtidigt som diskussionen om pensionsåldrarna pågått har den politiska striden om premiepensionssystemet, PPM, blossat upp igen. Det beror till stor del på skandalerna kring fondbolagen Allra och Falcon Funds - där spararna blivit av med hundratals miljoner kronor.

Socialdemokraterna har aldrig gillat PPM och vill se skärpta regler samtidigt som höjda pensionsåldrar är en känslig fråga. Men motståndet mot senare pensionering har minskat inom S, bland annat för att det blivit allt mer uppenbart att vi behöver arbeta högre upp i åldrarna för att kunna leva på våra pensioner.

Allianspartierna vill se höjda pensionsåldrar och ha kvar stor valfrihet i PPM-systemet. Men även de borgerliga har insett att skandalerna har skadat trovärdigheten för PPM och att förändringar behövs.

Uppluckringen av motståndet från båda sidor har gjort det möjligt att koppla ihop de två kontroversiella frågorna, och och komma fram till lösningar som samtliga partier i Pensionsgruppen kan ställa sig bakom. 

Enligt vad DN erfar är partierna i gruppen nu mycket nära att nå en kompromiss där båda sidor har fått backa något.

Det blir betydligt tuffare för fondbolag att komma in och stanna kvar på Pensionsmyndighetens fondtorg, där spararna kan välja fonder. Exakt hur mycket tuffare går inte att säga i dag, men resultatet av regelförändringarna blir troligen att antalet fonder kommer att minska rejält från dagens cirka 860. Det kan handla om en halvering.

När det gäller pensionsåldrarna skissas, enligt uppgift till DN, ett förslag om att inte ta utredningens förslag om höjningarna från 61 till 63 och från 67 till 69 år i ett steg. Hur etapperna ska se ut är ännu inte klart, men troligen handlar det om något års höjning i ett första steg.

För några veckor sedan sade socialminister Annika Strandhäll till DN att hon inte uteslöt att ett förslag om höjda pensionsåldrar kunde komma före valet nästa år. Om pensionsgruppen lyckas nå en uppgörelse blir det med stor sannolikhet så.

Men det kommer att ta tid innan höjningen av pensionsåldrarna påverkar svenskarna. Tidigare har nämnts att de nya reglerna skulle träda i kraft 2020 men det kan bli senare. Det blir sannolikt också övergångsregler som gör att de som är nära pensioneringen inte berörs.

Läs även: Så länge måste du jobba för att få samma pension som tidigare generation

Pensionsgruppen

I gruppen sitter representanter från Socialdemokraterna och de fyra allianspartierna som en gång slöt pensionsöverenskommelsen. Miljöpartiet är också med då partiet sitter i regeringen.

Gruppen förbereder förslag om ändringar i pensionssystemet som regeringen sedan kan lägga fram för riksdagen. 

Gruppen måste vara enig.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.