Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Uppgörelsen ”en delseger” för Obama

Barack Obama lämnar Vita huset och återupptar sin semester.
Barack Obama lämnar Vita huset och återupptar sin semester. Foto: Chris Kleponis / AFP
Representanthuset har röstat ja till det av senaten godkända budgetförslag för att lösa USA:s finanskris. ”Det är en delseger som är symboliskt viktig för Obama”, säger Frida Stranne, forskare inom amerikansk politik.
 

Därmed är det hotande budgetstupet tillfälligt avvärjt, sedan beslutet om kraftiga nedskärningar i budgeten skjutits upp i två månader.

Frida Stranne, universitetslektor och forskare inom amerikansk politik vid Högskolan i Halmstad, trodde inte att det skulle gå så smidigt att rösta igenom budgetförslaget i representanthuset.

– Jag blev faktiskt förvånad när jag vaknade och hörde att det hade löst sig. De har väl insett allvaret och nödvändigheten i en kompromiss.

Läs mer: Kongressen godkänner budget.

– Det är en delseger som är symboliskt viktig för Obama. Samtidigt finns stora frågor kvar att lösa, säger Stranne till TT.

– De närmaste två månaderna kommer innehålla en oerhörd aktivitet i Washington, där många intressegrupperingar kommer att slåss om hur nedskärningarna som måste göras ska se ut.

Läs mer: Detta innebär uppgörelsen.

Idén bakom budgetstupet, när det skapades i augusti 2011, var att kongressen ville ge sig själv en tidsgräns för beslut. Syftet var att, i sista hand, skrämma ledamöterna till beslut.

Men med hotet om budgetstupet skrämde kongressen alla – utom sig själv. Och medan skatten nu sänks för det stora flertalet amerikaner och höjs för de rikaste, har kongressen inte gjort några vidare framsteg i den egentliga frågan, som handlar om att minska budgetunderskottet.

– Vi har skapat ett monster, sade demokraten Charles Rangel i representanthuset på tisdagskvällen, strax innan förslaget godkändes.

– Den här fandangon (runtvalsandet) har varit en gigantisk förlägenhet, kommenterar Norm Ornstein, forskare på American Enterprise Institute, till Reuters.

– Det faktum att vi kommer att få ytterligare en katastrofal konfrontation kring lånetaket om två månader, med den radikala högerfalangen inom republikanerna i representanthuset inställd på att sända oss över stupet om de inte får som de vill, är skrämmande, säger Ornstein.

Flera av kongressens republikaner har offentligt erkänt sig besegrade av Obama i budgetstupsfrågan, och lovar nu i stället att med förnyad kraft kräva offentliga nedskärningar för att låta en höjning av lånetaket gå igenom det republikan-kontrollerade representanthuset.

– Det här är mycket dåligt för ekonomin, säger Alice Rivlin, budgetexpert på Brookings Institution, till Reuters.

Hon anser även att trätan i kongressen gett omvärlden en mer negativ bild av USA.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.