Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-22 18:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/uppkopplad-mindre-avkopplad/

Ekonomi

Uppkopplad mindre avkopplad

Bild 1 av 7 Caroline Wollsen 31 år, med Emil, 6 månader, produktchef, Stockholm: ”Nu är jag föräldraledig men jag kollar mejlen då och då när jag har semester. Det är mest för min egen skull och jag tror att jag skulle bli mer stressad om jag inte gjorde det.”
Foto: Caroline Englund
Bild 2 av 7 Kimmo Rantanen, 42 år, med barnen Ida och Emil, jobbar med krishantering, Finland: ”Jag är entreprenör och frilansare så jag kollar mejlen och svarar i telefon hela tiden. Det är en livsstil och det stressar mig inte alls.”
Foto: Caroline Englund
Bild 3 av 7 Anneli Sundin, 26 år, student, Stockholm: ”Eftersom jag pluggar så har jag inget behov av det men om jag åker utomlands brukar jag faktiskt stänga av surfen på mobilen. Det är ganska skönt.”
Foto: Caroline Englund
Bild 4 av 7 Matilda Strömberg, 25 år, student, Stockholm: ”Jag får inte så mycket mejl eftersom jag inte jobbar. Då blir jag mer stressad av att hela tiden hålla mig uppdaterad genom Twitter och Facebook.”
Foto: Caroline Englund
Bild 5 av 7 Nina Östergren, 25 år, butiks­anställd, Stockholm: ”Jag har ingen jobbmejl så jag behöver inte tänka på det. När jag är ledig så är jag ledig och det är skönt.”
Foto: Caroline Englund
Bild 6 av 7 Lucinda Sanders 35 år, med Ella, 3 år, arbetar med fastigheter, Storbritannien: ”Nej jag kollar verkligen inte jobbmejlen på semestern. Jag vill vara helt ledig och lämnade min jobbtelefon hemma.”
Foto: Caroline Englund
Bild 7 av 7 Lucas Borglund, 22 år, jobbar inom vården, Stockholm: ”I mitt jobb behöver man inte kolla mejlen eller svara i telefon när man är ledig. Däremot surfar jag mycket på mobilen. Kollar Instagram och sånt.”
Foto: Caroline Englund

Att vara uppkopplad och tillgänglig på semestern blir allt vanligare. En utveckling som kan hota semesterns egentliga syfte om återhämtning, och som kräver självdisciplin för att bryta, anser Gunnar Aronsson som forskar om sambandet mellan arbetsliv och hälsa.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in