Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Upplagt för besvikelse från H&M

Förväntningarna är höga inför Hennes & Mauritz kapitalmarknadsdag. Analytiker och andra hoppas att företaget tydligare ska redovisa hur olika verksamheter går. Men höga förväntningar leder lätt till besvikelser. 

Det är en premiär som publiken, här i form av bland andra journalister, börsanalytiker och fondförvaltare, väntat väldigt länge på. H&M ska för första gången hålla en så kallad kapitalmarknadsdag, vilket andra stora bolag på Stockholmsbörsen gjort sedan Hedenhös dagar.

När delar av Hennes & Mauritz koncernledning äntrar scenen på Cirkus i Stockholm ska de övertyga åskådarna om att de har full kontroll över verksamheten och vet precis vad som måste göras för att vända den nedåtgående trend som bolaget är inne i.

Men, som vid andra uppträdanden, är det inte enbart vad som framförs som ger applåderna (aktiekursen), utan även hur det görs. Här vilar ett tungt ok på föreställningens huvudrollsinnehavare, vd Karl-Johan Persson.

Även om ordförande, pappa Stefan Persson, inleder tillställningen så är det Karl-Johan Persson som sköter företagets dagliga verksamhet och den som ska försöka trollbinda skeptiska åhörare. Han är i ett utsatt läge. En (anonym) ägare sade förra veckan till brittiska tidningen Financial Times att nuvarande vd ”absolut inte är rätt person” att leda företaget.

Andra ägare som DN talat med uttrycker sig mer diplomatiskt, men sammanfattningsvis tvivlar de på Karl-Johan Perssons förmåga. När DN efter bokslutet frågade honom hur han såg på förtroendet för honom, svarade han att han absolut kände stöd internt och av styrelsen.

Karl-Johan Persson är med andra ord medveten om att det finns kritiker externt.

I publiken på onsdag finns en viktig grupp som han måste övertyga om sin och företagets förmåga – de internationella analytikerna. De representerar finansjättar som Goldman Sachs, HSBC, Deutsche Bank, Morgan Stanley och så vidare och de var tidigt ute med att notera att H&M:s formkurva börjat vika. 

I spåren av bokslutet nyligen har de samfällt, precis som sina Sverigebaserade kolleger, sänkt sina så kallade riktkurser för H&M-aktien. De flesta analytiker anser att aktien är värd mellan 120 och 135 kronor. I skrivande stund handlas H&M runt 141 kronor.

Men att blidka aktiemarknaden har, åtminstone hittills, aldrig varit H&M:s grej. Detta är i grunden ett familjeföretag som tänker betydligt mer långsiktigt än de flesta placerare på börsen.

Med andra ord är det upplagt för besvikelse när H&M:s familjetradition för första gången ska möta de många representanterna för kapitalmarknaden ansikte mot ansikte.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.