Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-13 17:10 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/uppmarksammade-utvisningar-stoppas/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Uppmärksammade utvisningar stoppas

Danyar Mohammed.
Danyar Mohammed. Other: Privat

Pizzabagaren Danyar Mohammed i Jokkmokk får stanna i Sverige. 

Efter sju år skulle han utvisas för att hans arbetsgivare hade glömt att höja lönen med 460 kronor. Nu har Migrationsöverdomstolen upphävt beslutet i en vägledande dom. 

– Jag började gråta, så glad blev jag, säger Danyar Mohammed.

DN har flera gånger skrivit om 28-årige Danyar Mohammed i Jokkmokk. Förra hösten fick han beskedet att han skulle utvisas till Irak. Orsaken var att arbetsgivaren hade glömt att höja lönen så att den låg i nivå med kollektivavtalet. Misstaget rättades till retroaktivt, men det hjälpte. Migrationdomstolen slog fast att Danyar Mohammed inte uppfyllde kraven för arbetstillstånd i Sverige.

På onsdagen ändrades beslutet av Migrationsöverdomstolen. Danyar Mohammed får förlängt uppehållstillstånd och arbetstillstånd. 

När DN får tag på Danyar Mohammed på onsdagseftermiddagen är han sprudlande glad. Han har tappat räkningen på alla som ringt och gratulerat.

– En bättre julklapp kan ingen människa få. Min enda önskan har ju varit att få stanna i Sverige, säger han.

– Alla i Jokkmokk har stöttat mig under det här året, det har inte gått en dag utan att någon har frågat mig om jag har hört någonting. I dag är det många som gläds med mig.

I onsdagens vägledande dom Migrationsöverdomstolen fast att det ska göras en helhetsbedömning av anställningsvillkoren. Mindre felaktigheter under enskilda månader ska inte, och att mindre brister som rättas till inte får utgöra grund för utvisning. 

Danyar Mohammed gläds också åt att beslutet i hans fall sannolikt kommer att påverka hundratals andra.  

– Jag är mycket tacksam för allt arbete som Fredrik Bergman på Centrum för rättvisa har lagt ned. Utan honom hade jag åkt ut ur Sverige. 

Fredrik Bergman, som varit juridiskt ombud åt Danyar Mohammed, skriver i ett pressmeddelande att domen förbättrar rättssäkerheten i systemet för arbetstillstånd.

”Det är bra både för den enskilde arbetstagaren och för Sverige, som är beroende av utländsk arbetskraft”, skriver Fredrik Bergman.

Migrationsöverdomstolen har också fattat beslut i ett ärende som innebar att en programmerare får stanna i Sverige. Programmeraren skulle ha utvisats för att han inte kunnat visa att han hade sjukförsäkring och tjänstepension under en period 2012–2013.

Efter att flera fall har uppmärksammats politiskt, där samtliga riksdagspartier tyckt att utvisningsbesluten fått orimliga följder, har Migrationsverket tidigare i höst sagt att arbetsmetoderna har  ändras.

Många arbetskraftsinvandrare har utvisats på grund av den strikta tillämpning som gjorts hittills.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.