Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-22 04:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/uppstickarna-som-utmanar-eljattarna/

Ekonomi

Uppstickarna som utmanar eljättarna

Foto: Magnus Hallgren

Är det dyrare att köpa grön el? Nej, menar uppstickare som vill utmana eljättarna. Affärsidén är att hjälpa hushåll att förstå sina vanor och beteenden. Och därmed uppmuntra kunderna att köpa förnybar el och använda den smartare.

Efter en sommar med rekordlåga elpriser – i juli i snitt 9,26 öre per kilowattimme hos den nordiska elbörsen Nord Pool Spot – har priserna i augusti åter stigit till normala nivåer på runt 35 öre per kilowattimme.

Sverige ses ofta som ett föregångsland i frågor om klimat och miljö, men när det gäller medvetenheten om elen i hemmet verkar okunskapen stor. Nästan varannan svensk vet inte om elektriciteten de använder är förnybar eller inte.

Resultatet kommer från en ny undersökning som Ipsos Norm gjorde på uppdrag av Greenely, där 46 procent svarade att de inte visste om de hade förnybar energi i sitt hushåll.

Med undersökningen ville Greenely kartlägga sina användare, säger Fredrik Hagblom som för sex år sedan var med om att grunda företaget.

– Ointresset har varit ganska stort. Vi förväntar oss att el egentligen bara ska finnas där. Vi ville se hur folk ser på förnybar el, men uppenbarligen är det långt ifrån alla som känner till det, säger Fredrik Hagblom om resultatet.

Fredrik Hagblom.
Fredrik Hagblom. Foto: Greenley

Både Greenely och Tibber är appar som söker optimera användningen av energi i hemmet. Genom att ansluta appen till hushållets elmätare kan konsumenten se sin elförbrukning för varje timme, dag, vecka och månad.

– Det viktigaste är att förnybar el inte kostar något extra. Alla våra kunder har timprisavtal och det gör att de kan anpassa sig efter rådande elpris. Det uppmuntrar till att minska elanvändningen, vilket i sin tur kapar topparna. Och får vi inte samma höga toppar så blir elen grönare, beskriver Fredrik Hagblom.

Till skeptiska hushåll som tror att det år 2020 fortfarande blir dyrare med förnybar energi får han god hjälp med argumentationen både av Edgeir Vårdal Aksnes, vd i konkurrerande Tibber, och av Jonas Stenbeck, chef för den nordiska konsumentmarknaden hos Vattenfall.

Budskapet från båda är att el från förnybara källor inte kostar något extra.

Man har försökt göra el till en så långtråkig sak som möjligt. Så tråkig att ingen ska orka bry sig.

– Elleverantörer har traditionellt valt att göra det dyrare med grön el, men det behöver inte vara dyrare, säger Edgeir Vårdal Aksnes.

Han beskriver strategin som under tiotals år rått hos gamla svenska och norska elleverantörer:

– Man har försökt göra el till en så långtråkig sak som möjligt. Så tråkig att ingen ska orka bry sig. Tanken har varit att ju mer passiv du blir som kund, desto mer pengar tjänar elleverantörerna.

Den norske vd:n fortsätter:

– De få privata kunder som varit extra intresserade av grön energi tyckte den gamla elindustrin att de kunde ta extra betalt av. Den filosofin är vi emot.

Edgeir Vårdal Aksnes.
Edgeir Vårdal Aksnes. Foto: Johnny Vaet Nordskog

Jonas Stenbeck vid Vattenfall håller inte med.

– Intresserade kunder vill vi definitivt ha. Är kunderna inte intresserade så vill vi få dem intresserade. För det är bra om det blir fokus på att folk vill ha en viss typ av kraftkälla, då blir det fart på investeringarna i den. Det är så ursprungsmärkning är tänkt att fungera, säger han.

Också hos Vattenfall är i dag samtliga elavtal för privatpersoner fossilfria. De som vill kan gratis välja vilken specifik energikälla de vill teckna sig för: vattenkraft, vindkraft, solkraft eller kärnkraft.

– Tidigare har det varit förenat med en kostnad att välja källa, men de tilläggen, för exempelvis solkraft, är borttagna på Vattenfall sedan två, tre år, säger Jonas Stenbeck.

Alla elbolag erbjuder inte endast grön el i sina avtal, men utvecklingen på privatmarknaden går mot att fossilfritt är inbakat i priset, vilket det är hos Vattenfall, påpekar Stenbeck.

Energisektorn är i dag i färd med att ta till sig samma innovativa teknik som redan finns inom bland annat bank och finans. Det betyder att Tibber och Greenely och andra uppstickarbolag med sina appar handlar upp el för de hem som ansluter sig till tjänsten.

– Bara förnybar el, försäkrar Edgar Vårdal Aksnes på Tibber – och det allra viktigaste är att du får det bästa verktyget för att kunna använda elen på ett smartare sätt. Styrningen sker automatiskt och du får full översikt av din förbrukning.

Efter en sommar med rekordlåga elpriser säger Fredrik Hagblom, grundaren av Greenely, att det bästa en kund kan göra nu är att skaffa sig ett rörligt månatligt avtal. Eller det timpris som hans bolag erbjuder.

Vd:n på Tibber jämför elpriset med bankräntan.

– Du får bästa möjliga pris varenda timma, varenda dag. Det kostar lite mer på vintern än på sommaren. Med rörligt elpris, får du precis som med rörlig ränta, ett bättre avtal på lång sikt än om du låser dig.

Inget av företagen säger sig lägga på något på elpriset i mellanskillnad, utan lever på att kunder betalar månadsavgift för appen.

Varken Greenely eller Tibber vill öppet gå ut med hur många kunder de har, men för Tibbers del har bolaget redan etablerat sig i Tyskland och dess app är på väg att introduceras i ytterligare länder.

Ämnen i artikeln

Vattenfall
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt