Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Uppsving för slakterier efter hästköttsskandalen

Brittiska slakterier har plötsligt börja sälja ovanligt mycket kött. Det 20-procentiga uppsvinget kom omedelbart efter larmrapporterna om hästkött i ”nötkötts”-produkter. Konsumenternas oro för färdigprodukter är även ett plus för svenska slaktare, tror en branschföreträdare.

Det är brittiska Q Guild, en organisation för oberoende slaktare, som hävdar att försäljningen av medlemmarnas hamburgare och köttbullar har ökat med 30 procent sedan nyheten briserade. Den sammanlagda köttförsäljningen från Q Guilds medlemmar ska ha ökat med i genomsnitt 20 procent.

Läs mer: Hästköttsskandalen – Detta har hänt

Hästköttshistorien har varat längre i Storbritannien än i Sverige där det blev förstasidesstoff först förra veckan. Svenska slaktare kan vänta sig en motsvarande påverkan i ökad försäljning, tror Skövde slakteri AB:s vd Cato Gustafsson.

– Vi har inte märkt något ännu. Vi jobbar i segmentet närproducerat kött och eftersom människor allt oftare vill ha, så att säga, identitet på maten ökar vi redan. Men det är klart att det här ytterligare kommer att förstärka detta, så är det, säger Cato Gustafsson.

– Vi märker på kunder att de vill få våra garantier och intyg på att vi inte hanterar häst. Det har spridit sig en rädsla överallt kan man säga och för oss som jobbar med det svenska är det väl egentligen ett plus.

DN har sökt branschorganisationen Svenskt kött.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.