Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Uppsving för vänsterhänta produkter på vänsterhäntas dag

Foto: Jessica Gow / Scanpix
Grattis alla vänsterhänta! Den 13 augusti är er dag, och firar ni med tårta kanske ni serverar den med en tårtspade utformad speciellt för er. På senare år har det nämligen utvecklats, och sålts, allt fler köksredskap för dem som använder vänster hand, enligt en detaljist.

Vänsterhäntas dag innebär ett rejält uppsving för affärerna för Allt för vänsterhänta Sverige, som säljer produkter för vänsterhänta på nätet.

-Vi fördubblar eller tredubblar försäljningen kring den här dagen, säger Andreas Wennick, som driver Allt för vänsterhänta Sverige.

Han berättar att mellan 30 och 40 procent av det som säljs via sajten är presenter.
En annan detaljist med det snarlika namnet Allt för vänsterhänta S. Flinck säljer mest till arbetsplatser och skolor. Företaget har funnits sedan 1986.

-Sedan dess har utbudet utvecklats. Nu finns det mer köksredskap, trädgårdsprodukter och mätredskap som linjaler. Förr fanns mest saxar och kortlekar, säger ägaren Torbjörn Flinck.

 Båda bolagen har svårt att växa.

-Det går framåt, men inte i den hastighet jag skulle vilja. Men det är ju en begränsad kundgrupp som är svår att nå. Det finns inte något adressregister för vänsterhänta så att man kan rikta marknadsföring, säger Andreas Wennick.

Storsäljaren för de två företagen är den klassiska saxen, men även köksredskap och linjaler säljer bra.  

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.