Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

USA driver igenom tullarna på stål från EU

01:04. USA inför tullar på stål och aluminium från EU från och med den 1 juni, bekräftar USA:s handelsminister Wilbur Ross. EU-kommissionen svarar med omedelbara motåtgärder och anmäler tullarna till Världshandelsorganisationen WTO.

USA driver igenom de hårda tullar på stål och aluminium som president Trump hotat införa mot EU-länderna. Det sa USA:s handelsminister Wilbur Ross på torsdagen.

De nya tullarna kommer att börja gälla från och med klockan 05 på fredagsmorgonen och drabbar förutom EU också Mexiko och Kanada. Senare på kvällen skrev USA:s president Donald Trump på Twitter: ”FAIR TRADE!”

Torsdagens besked kom efter det att USA och EU inte lyckats nå en lösning under de samtal som pågått under ett OECD-möte i Paris.

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker kallade beslutet för ”oacceptabel” i ett tal i Bryssel efter beskedet, skriver nyhetsbyrån Reuters.

– Det är fullständigt oacceptabelt att ett land ensidigt inför åtgärder när det handlar om världshandel, sa Juncker och sa att EU nu kommer att ta frågan vidare till världshandelsorganisationen WTO.

Den amerikanske handelsministern Wilbur Ross har tidigare gjort klart att han inte ser de nya tullarna som något problem då det gäller fortsatta samtal när det gäller handelsrelationerna mellan EU och USA.

EU, å sin sida, har gjort klart att man kommer att svara med egna tullar på en rad amerikanska varor. Tysklands förbundskansler Angela Merkel sa under torsdagen, innan beslutet blev officiellt, att EU har färdiga motåtgärder att sätta in. Tidigare har nämnts att bland annat amerikanska motorcyklar, jeans och jordnötssmör skulle beläggas med tullavgifter.

– Vi är övertygade om att dessa tullar bryter mot WTO-reglerna, sa Merkel också och fick senare medhåll av Frankrikes president Emmanuel Macron som dessutom kallade tullarna för ”ett misstag”.

Kanadas premiärminister Justin Trudeau kallade de nya tullarna för ”fullständigt oacceptabla”. Kanada kommer också att införa straffåtgärder och tullbelägga stål, aluminium och olja från USA till ett värde motsvarande 110 miljarder svenska kronor.

Hittills har EU varit undantaget från tullarna sedan Donald Trump tog beslutet i mars.

Avgifterna kommer att bli 25 procent på stål och 10 procent på aluminium.

USA:s president Donald Trump har förklarat tullavgifterna med den nationella säkerhetsskäl. 

EU:s svenska handelkommissionär Cecilia Malmström har kallat Trumps ståltullar för ”en oerhörd politisk förolämpning”:

– Det är en oerhörd politisk förolämpning. En väldigt begränsad del av USA:s stål kommer från EU och att den exporten skulle innebära ett hot mot USA:s säkerhet är falskt, sa hon till DN den 8 mars.

Cecilia Malmström arbetar just nu med ett trepartssamtal där också Japan och USA ingår som ska hitta en lösning på överkapaciteten inom den globala stålindustrin.

Enligt Reuters abetar Donald Trump också med att hitta en lösning för att ”bli av med tyska bilar i USA”, alltså nyförsäljningen av dessa. Enligt Trump skulle importen av utländska bilar ”försvaga den amerikanska ekonomin och påverka den nationella säkerheten negativt”, skriver Wilbur Ross i ett inlägg på Twitter.

Den svenska ståltillverkaren säger till nyhetsbyrån TT att man inte oroas över de nya tullarna. Det stål SSAB säljer i USA tillverkas också där – i anläggningar i Alabama och Iowa. Det innebär att det inte påverkas av de omstridda tullarna, skriver Thomas Hörnfeldt, ansvarig för samhällsfrågor på SSAB, i en kommentar till TT.

Läs mer: Kan öka avståndet mellan USA och Europa

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.