Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-13 10:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/usa-gar-vidare-med-tullhot-mot-bubbel/

Ekonomi

Skumpa och digitala jättar i tullstrid mellan Frankrike och USA

Champagne kan bli dyrare med nya USA-tullar. Foto: Virginia Mayo

Trumpregeringen hotar med importtullar på franska lyxvaror, som champagne, handväskor och ost.

Oacceptabelt, säger Frankrikes finansminister Bruno Le Maire.

Han tillägger att EU är redo att slå tillbaka.

TT Text

Den franska reaktionen kommer sedan en utredning av USA:s handelsrepresentant Robert Lighthizers kansli har kommit fram till att Frankrikes skatt på digitala tjänster skadar amerikanska nätgiganter som Facebook, Amazon, Google och Apple extra hårt.

Som svar hotar USA med strafftullar på uppemot 100 procent på franska varor till ett värde av 2,4 miljarder dollar så snart som i mitten av januari nästa år. Listan på franska produkter innehåller kosmetika, porslin, tvål, smör, mousserande vin och ostsorter som Roquefort och Gruyère.

Lighthizer säger i ett uttalande att beslutet skickar en tydlig signal att USA kommer att vidta åtgärder mot länder som inför digitala skatter som diskriminerar eller på annat sätt innebär onödiga bördor på amerikanska bolag.

Handelsrepresentanten varnar också för att utredningen kan komma att utvidgas till att omfatta strafftullar mot Österrike, Italien och Turkiet.

Den franska lagen som antogs tidigare i år innebär att företag med minst 750 miljoner euro i årlig global omsättning och minst 25 miljoner euro i omsättning i Frankrike måste betala en skatt på 3 procent av omsättningen i Frankrike, i stället för att skatta på vinsten.

Om det blir amerikanska sanktioner är EU redo att svara, säger den franska finansministern Bruno Le Maire i en radiointervju.

Agnes Pannier-Runacher, biträdande fransk finansminister, tillägger att Frankrike inte kommer att justera sin lag om beskattning av digitala tjänster till följd av Trumpregeringens påtryckningar.

Läs mer: Hårda ståltullar kan slå mot Sverige