Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-24 01:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/usa-har-infort-hojda-tullar-pa-varor-fran-kina/

Ekonomi

Ikea drabbas av Trumps tullar

01:09. Samtidigt som handelssamtalen mellan Kina och USA fortsätter så har USA:s beslutade höjning av tullarna mot Kina trätt i kraft. Vid midnatt, amerikansk tid, höjdes tullarna till 25 procent.

Även svenska företag påverkas av de tullar som USA lagt på importen från Kina. Enligt handelsminister Ann Linde är Ikea ett av dem.

– Det är varor som Ikea använder som det nu har lagts tull på, säger Linde.

Rätta artikel

De nya amerikanska tulltarifferna är det hittills mest dramatiska steget i Donald Trumps försök att pressa fram bättre handelsvillkor med Kina.

Kinesiska importvaror till ett värde av 200 miljarder dollar, 2.000 miljarder kronor, beläggs med höjda tullar.

”Höjda tullar kommer att ge vårt land betydligt mer välstånd än till och med ett fenomenalt avtal av det traditionella slaget”, skriver president Donald Trump i ett av flera Twitterinlägg tidigt på fredagen lokal tid om nattens misslyckade handelssamtal med Kina i Washington.

De höjda avgifterna ”går rakt in den amerikanska statskassan”, skriver presidenten vidare. ”Det finns absolut ingen anledning att jäkta.”

Det är inte så som den svenska regeringen ser det.

– Det är mycket oroande att USA agerar i strid med det regelverk vi har globalt, säger Ann Linde.

– Det finns en risk nu för upptrappning, tillägger hon och pekar på att den kinesiska ledningen sagt att den kommer att svara.

Sverige är ett exportberoende land och påverkas av den upptrappade konflikten. Mellan 20 och 30 procent av exporten består i sin tur av produkter och tjänster som har importerats och som stoppas in i svensk export.

Det här är en del av de globala värdekedjor som stora företag har. Gränsen mellan export och import blir mer flytande. 

Ann Linde har nyligen lett en handelsdelegation till Vietnam med mer än 50 svenska företag och där var handelskriget ett givet ämne. Och det var där Linde fick beskedet att Ikea drabbas av ökade kostnader på grund av det.

DN har sökt Ikea för en bekräftelse och för att få veta exakt hur företaget påverkas. I ett skriftlig meddelande säger bolaget att ”tullar tenderar att göra saker mer kostsamma för våra kunder, vilket är en utmaning då vi är ett bolag som sår upp för de många människorna med magra plånböcker.”

Som EU-land kan inte Sverige göra något åt situationen. Det är EU-kommissionens uppgift att om möjligt försöka dämpa spänningarna i världshandeln. 

Med de över 100 miljarder dollar extra USA tros få in på tullar ”ska vi köpa jordbruksprodukter från våra storartade bönder, i större mängd än Kina någonsin har gjort, och skicka det till fattiga och svältande länder i form av humanitär hjälp”. Under tiden ska USA fortsätta att förhandla med Kina, enligt Trump.

Kina svarade i ett uttalande att man ”djupt beklagar” det amerikanska beslutet och blir tvungen att svara på upptrappningen, men handelsministeriet i Peking specificerade inte hur.

Vita huset har flaggat för att man tänker gå ett steg längre om man inte lyckas nå en överenskommelse de närmaste veckorna: höjda tullar på kinesiska varor värda ytterligare 325 miljarder dollar. Detta skulle i praktiken betyda att amerikanerna höjer tullarna på hela Kinas export till USA.

 

Foto: Andy Wong/AP

Investerare i Kina som Reuters talat med sade sig vara optimistiska om att de fortsatta samtalen kommer att leda till något bra. De tolkar kommentarer från Liu He som att en öppning är trolig. ”Framtiden är ljus”, säger finansanalytikern Zhu Junchun.

Tullarna höjs nu från 10 till 25 procent. Den första fas som aktiverades på fredagen gäller 5.700 olika produktkategorier, från grönsakskonserver till trämöbler och utrustning för telekommunikation.

Ekonomiska bedömare på analysfirman Moody’s analytics menar att ett fullskaligt handelskrig mellan världens två största ekonomier skulle riskera att driva ner USA:s ekonomi i recession mot slutet av nästa år, ungefär när nästa presidentvalskampanj går in i sitt intensivaste skede.

På torsdagskvällen väcktes visst hopp sedan USA:s president kommenterat frågan om handeln med Kina och sagt att det fortfarande fanns möjligheter till ett avtal, rapporterade CNBC. Trump sade också att han fått ett ”vackert brev” från sin kinesiska kollega Xi Jinping.

Det fick börserna att ta ett skutt uppåt i den sena handeln på torsdagen efter att tidigare under dagen ha fallit.

Läs mer: Återhämtning på börsen efter svag öppning

Läs även: Samtalen misslyckades – USA höjer tullarna 

Läs även: Fullskaligt handelskrig närmar sig