Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

USA har knäckt ”säkra” krypteringar

”Säkra” krypteringar som används för penningöverföringar eller epost på nätet har knäckts av USA. Det visar dokument läckta till tidningen The Guardian.

De nya dokumenten, överlämnade till den brittiska tidningen av NSA-läckan Edward Snowden, visar enligt tidningen att såväl NSA som den brittiska motsvarigheten GCHQ har hittat ett sätt att ta sig förbi de säkerhetskrypteringar som används av bland andra banker och sjukhus för att skydda sina kunders privatliv och transaktioner.

Ett led i att knäcka koderna är att NSA genom hemliga påtryckningar och påverkan ser till så att de internationella standarder som används för att göra internet säkert sätts på ett sätt som passar NSA.

Enligt The Guardian har NSA och GCHQ lyckats göra internet vidöppet. Genom hemliga samarbeten med internetleverantörer och teknikföretag har de brittiska och amerikanska säkerhetsorganisationerna också skapat bakdörrar som gör att de kan ta sig in i system som allmänheten uppfattar som säkra. Man använder sig också av superdatorer för att med "ren kraft" ta sig förbi olika kryperingar.

NSA ska enligt de nya dokumenten satsa en kvarts miljard dollar årligen på ett program som bland annat används till ett samarbete mellan olika teknikföretag för att göra deras produkter lättare att komma in i.

Vilka dessa företag är framgår inte av dokumenten.

I ett dokument beskriver NSA sina satsningar på att knäcka olika krypteringar som ”det pris USA måste betala för att behålla en obegränsad tillgång till och användandet av cyberrymden”.

De olika säkerhetstjänsterna försvarar i olika dokument sina intrång med att de måste kunna ta sig in i olika krypterade system i sin jakt på terrorister. Men en brittisk säkerhetsexpert som tidningen talat med säger att genom att knäcka dessa säkerhetssystem ”underminerar NSA internets själva struktur” och skapar en misstro mot att använda onlinetjänster bland allmänheten.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.