USA hotas av skuldkris - DN.SE
Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

USA hotas av skuldkris

Budgetbekymmer för kongressen.
Budgetbekymmer för kongressen. Other: Win Mcnamee

USA hotas av en skuldkris. Om senaten röstar ner ett förslag om finansieringen av den federala budgeten riskerar de federala myndigheterna att stängas ned natten till lördagen.

Redan i december slog USA i taket för hur hur stor landets statsskuld får vara. 

Då kom kongressen överens om att förlänga finansieringen fram tills i dag fredag. Nu är hotet där igen. Republikanerna hoppas på att få ytterligare tidsfrist, fram tills 16 februari. Och de har kommit ett steg på vägen. På torsdagskvällen godkände representanthuset, en av två kammare i kongressen, ett förslag om att förlängd finansieringen. 

Men även senaten, som röstar på fredagen, måste ge grönt ljus och här kan det bli knivigare. För att förslaget ska gå igenom måste minst tolv demokrater stödja förslaget. 

Gör de inte det riskerar offentliga institutioner att stängas ned och 800.000 tjänstemän tas ur tjänst vid midnatt. Det innebär bland annat att nationalparker stängs och myndighetsfunktioner som redovisning av ekonomisk statistik uteblir. Däremot kommer samhällsviktiga funktioner som flygflygkontroller, sjukhusvård, fängelser, skatteuppbörd, eltillförsel och försvaret fortsätta att fungera.

Den största stötepunkten inför fredagens omröstning är programmet Daca, som skyddar minst 690.000 unga papperslösa i USA. Donald Trump har tidigare sagt att han vill avsluta programmet i mars. Nu hotar demokraterna att blockera omröstningen i senaten om republikanerna inte lovar att de papperslösa får stanna i USA. 

Trump å sin sida har kopplat diskussioner om Daca till den kontroversiella muren han vill bygga mot Mexiko. Han vill inte förhandla om de papperslösa om inte muren finansieras. 

 ”Om det inte blir någon mur blir det ingen uppgörelse”, twittrade Trump på torsdagen.

För att blidka demokraterna har samtidigt republikanerna utlovat en förlänging av ett försäkringsprogram för barn i låginkomstfamiljer. 

Senast federala myndigheter tvingades stänga igen på grund av finansieringsproblem var 2013 under president Barack Obama. Då försökte republikanerna försökte hindra Obamas sjukförsäkringssystem att träda i kraft. Nedstängningen varade i 16 dagar.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.