Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

USA kan avlyssna e-post till svenska myndigheter

E-post till svenska myndigheter, företag och organisationer kan avlyssnas av amerikanska staten. Svenska aktörer skickar sin e-post för att tvättas från spam och skadlig kod via Microsoft och Google, som övervakas av USA:s säkerhetsorgan, skriver tidningen Computer Swedens nätupplaga.

Enligt Stefan Thelberg, vd på IT-säkerhetsföretaget Stay Secure, ingår bland annat SMHI och Stockholms kommun.

– Om du inte vill skicka information som lätt kan hamna i amerikanska myndigheters händer, ja då ska du inte kommunicera med de här myndigheterna, säger han till tidningen.

Hans företag levererar mejltjänster med lagring i Sverige och han har, utifrån uppgifter från offentliga upphandlingar, satt ihop en lista över svenska aktörer som lagrar i USA eller skickar sin e-post via landet.

På listan finns flera kommuner, företag och – enligt Thelberg – även Folkpartiet.

Per Hellqvist, säkerhetsexpert på IT-säkerhetsföretaget Symantec finner uppgifterna trovärdiga.

– Det du kan göra är att se till att det finns en krypterad tunnel mellan dig och leverantören, säger han till TT.

Han tillägger dock att inte heller krypterade uppgifter är helt säkra från insyn.

Fredrik Wallin, talesperson för Försvarets radioanstalt (FRA), ser uppgifterna som en väckarklocka. FRA brukar i föreläsningar om IT-säkerhet varna för att svenska företag och myndigheter ofta har IT-verksamhet utlagd på entreprenad och att trafik över nätet passerar många länder, säger Wallin.

– Därmed är den möjlig att lyssna på för dem som har en sådan lagstiftning eller myndigheter som håller på med det. Det ska man vara medveten om och det är naturligtvis ett problem för informationssäkerheten, säger han till TT.

Wallin påpekar att många svenska aktörer inte minst har spamfiltret utlagt på underleverantörer.

– Om det stämmer som det står i medierna så har det ju alla förutsättningar att beröra många svenskar.

Däremot ser inte FRA uppgifterna om Prism som något hot mot sin egen verksamhet, säger Wallin.

– Vi är medvetna om de här riskerna och FRA:s kärnverksamhet bedriver vi ju helt avskilt från internet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.