Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

USA övervakar miljoners teletrafik

Foto: AFP

Miljontals människor i USA får sina telefonsamtal övervakade efter ett hittills hemligt beslut i en specialdomstol för säkerhetsärenden.

Säkerhetsmyndigheten NSA har fått tillstånd av den hemliga domstolen FISA att dagligen övervaka trafiken via bredbands- och teleföretaget Verizon, skriver brittiska The Guardian. Tidningen uppger att den har kommit över en kopia av beslutet.

Det är första gången som en så omfattande massövervakning blivit känd under president Barack Obamas regeringstid, alltså en åtgärd som gäller oavsett om de granskade är brottsmisstänkta eller har begått brott, skriver tidningen.

Spaningen omfattar både inrikes och utrikes samtal. Tillståndet gavs i april av domstolen, som kontrollerar och beslutar om övervakning. Regeringen har fått obegränsad befogenhet att samla in data fram till den 19 juli.

Den avslöjade övervakningen lär utlösa debatt i USA om i vilken utsträckning det är lämpligt att regeringen får spionera inrikes, kommenterar The Guardian.

Under George W Bushs tid som president var detta slags långtgående övervakning vanligare i efterspelet till 11 september-attentaten 2001.

På torsdagen medgav en representant för Obamaregeringen telefonövervakningen, rapporterar Reuters. Den anonyma källan sade att informationen ”är ett viktigt verktyg för att skydda nationen från terroristhot mot USA”.

USA:s justitieminister Eric Holder säger att den amerikanska kongressen var fullt informerad om övervakningen av telefonsamtal via operatören Verizon.

Holder, som talade till senatorer i en planerad utfrågning om justitiedepartementets budget, tillade att det inte var lämpligt för honom att säga mer om övervakningen i ett offentligt forum

Integritetspåverkande lagar efter 11 september
  • Sedan terrorattentaten i USA den 11 september 2001 har en rad lagar som påverkar integriteten för vanliga medborgare införts i USA och Europa.
  • I USA infördes The Patriot Act som ökade myndigheternas rätt att övervaka privatpersoner. Terrormisstänkta kan även frihetsberövas utan att delges misstanke om brott. 2011 förlängde USA:s kongress antiterrorlagarna i ytterligare fyra år.
  • EU antog kort efter terrordåden ett rambeslut för att bekämpa terrorism, och utarbetade en gemensam definition av terrorism. EU-länderna utökade sitt samarbete och nya lagar har underlättat bl a gripande misstänkta terrorister.
  • Sverige införde en skärpt terroristlag 2003.
  • 2008 godkände Sveriges riksdag den omstridda FRA-lagen, som ger Försvarets Radioanstalt (FRA) rätt att avlyssna all data- och telefontrafik till och från Sverige.
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.