Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

USA stäms för stoppad oljeledning

Bolaget Transcanada Corp har stämt den amerikanska regeringen för beslutet att stoppa den omstridda oljeledningen Keystone XL. Det kanadensiska bolaget säger att det kommer att kräva 15 miljarder dollar, cirka 128 miljarder kronor, i ersättning.

Energijätten anser att president Barack Obama överträdde sina befogenheter när han i november stoppade bygget av den planerade ledningen som var tänkt att gå från Kanada till Mexikanska golfen. Stämningen lämnades in i federal domstol på onsdagen.

Transcanada har också vänt sig till Nafta med klagomål på att stoppet är ”godtyckligt och oberättigat” och bryter mot frihandelsavtalet mellan USA, Kanada och Mexiko från 1993.

Keystone XL har diskuterats i sju år. I höstas satte Obama ner foten och sade nej, bland annat med hänvisning till miljökonsekvenserna.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.