Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

USA-tillväxt bromsar in kraftigt

USA:s tillväxt bromsade som väntat in kraftigt i fjärde kvartalet. Bruttonationalprodukten (BNP) växte med 0,7 procent under kvartalet jämfört med motsvarande kvartal i fjol, enligt en första beräkning från USA:s handelsdepartement.

Ekonomer hade i genomsnitt väntat sig tillväxten skulle hamna på 0,8 procent, enligt Reuters enkät.

Under tredje kvartalet uppgick tillväxten till 2,0 procent.

Bakom den kraftiga inbromsningen ligger lagerrensningar och en stark dollar samtidigt som svagare global efterfrågan tynger exporten.

En annan faktor som tynger tillväxten är att investeringar i energisektorn dyker i skuggan av raset för oljepriset. Dessutom slår oväntat milt väder mot konsumtionen av kläder och utrustning.

För helåret 2015 blev det en tillväxt på 2,4 procent, en oförändrad nivå jämfört med 2014.

Börsreaktionen var knappt mätbar och dollarn rörde sig bara marginellt mot andra valutor. Även på räntemarknaden var utvecklingen stabil efter redovisningen av siffrorna.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.