Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

USA trea på lista över skatteparadis

Förutom Schweiz och Hongkong är USA världens största skatteparadis. Det visar Tax Justices rankning av den finansiella sekretessen i olika länder. Sverige hamnar på plats 56.

Den finansiella öppenheten blir större och större i de flesta länder visar det internationella nätverket Tax Justice Networks rankning över länders finansiella sekretess. Flera försök att komma till rätta med skattesmitning har gett resultat. Bland annat har OECD-länderna skapat program för att dela viktig information om skattesmitning och EU har skapat centrala register som tvingar multinationella företag att tillhandahålla ekonomisk data land för land.

Men USA går emot strömmen och är ett av de få länder där den finansiella sekretessen blir allt större. Efter att ha gått om både Caymanöarna och Luxemburg ligger USA nu trea i rankningen.

”Trots att USA har varit en pionjär i att skydda sig mot utländsk sekretesslagstiftning ger man lite information tillbaka till andra länder. Det gör att amerikansk sekretesslagstiftning blir skadlig och oansvarig”, skriver man i rapporten.

Nätverket oroas över USA:s ovilja att stödja internationella försök att stävja skattesmitning. USA vill till exempel inte helt acceptera OECD-ländernas informationsutbyte vilket gör att andra länder endast delvis vill stödja programmet.

”Washingtons självständiga attityd riskerar att slita ett stort hål i de internationella försöken att göra något åt skattesmitning, pengatvätt och ekonomisk brottslighet”, skriver Tax Justice Network.

Sverige hamnar som nummer 56 på listan. Rankingen utgår från olika kriterier – och på flera av dem finns förbättringspotential. I Sverige behöver till exempel inte privata företags ägarskap finnas listade offentligt online. Det gör att Sverige listas som extremt hemlighetsfullt på den punkten.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.