Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-26 08:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/usas-bilindustri-drabbas-hart-om-gransen-mot-mexiko-stangs/

Ekonomi

USA:s bilindustri drabbas hårt om gränsen mot Mexiko stängs

Bilköer vid gränsen mellan San Diego i USA och Tijuana i Mexiko. Foto: Guillermo Arias/AFP

USA:s president Donald Trumps hot om att stänga gränsen mot Mexiko har skapat oro, inte minst hos USA:s bilindustri. En industri som är beroende av delar från Mexiko för att kunna bygga de amerikanska bilarna.

Rätta artikel

Donald Trump har vid flera tillfällen sagt att han är beredd att stänga gränsen. Senast på onsdagen skrev presidenten i ett inlägg på Twitter att om kongressen inte ”omedelbart” ser till att täppa till de hål som Trump anser finns längs gränsen så kommer han att stänga den.

Gränsen är en pulsåder för gods som transporteras mellan länderna i en aldrig sinande ström till ett värde av motsvarande omkring 400 miljarder kronor om året.

Redan på onsdagen, medan gränsen fortfarande är öppen, har lastbilstrafiken drabbats då två av tio filer stängts sedan Trumpadministrationen placerat om 2.000 tulltjänstemän för att ta hand om de grupper av människor som anländer till USA via de officiella gränsövergångarna.

Donald Trump har vid upprepade tillfällen kallat den ström av människor som kommer från Mexiko till USA för ett ”nationellt nödläge”, något som han åter upprepade på onsdagen.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1113437257493561344

Men en fullständig stängning kan bli kostsam för den amerikanska bilindustrin, skriver CBS News

I ett inlägg på Twitter konstaterar Kristin Dziczek, vice president för ”industri, arbete och ekonomi” vid Center for automotive research, att ”den nordamerikanska bilindustrin kommer att förlamas inom en vecka” om gränsen stängs.

https://twitter.com/kdziczek/status/1112914916179050497

John G. Murphy, vid den amerikanska handelskammaren, pekar på andra problem som kommer att uppstå om gränsen stängs då han påpekar att nästan 500.000 arbetare, studerande, shoppare och turister passerar gränsen varje dag.