Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-22 19:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/usas-flygsakerhetsmyndighet-kritiserar-boeing-for-brister/

Ekonomi

USA:s flygsäkerhetsmyndighet kritiserar Boeing för brister

Boeing 737 Max-plan med körförbud. Foto: AFP

Boeing får hård kritik av den amerikanska flygsäkerhetsmyndigheten för att inte ha testat hur piloter reagerar på ett stort antal larm i cockpit. Något som misstänks ligga bakom de två dödliga krascherna med Boeings 737 Max 8-plan.

Två av Boeings 737 Max 8-plan var på kort tid inblandade i två olyckor i Indonesien i oktober 2018 och Etiopien i mars i år. 346 personer omkom och flygplansmodellen stoppades i mars efter den andra olyckan. 

Orsaken till olyckorna visade sig hänga samman med ett nytt system för att motverka att planet skulle överstegra, kallat MCAS. De två olycksplanen dök mot marken sedan en serie larm utlösts, larm som piloterna inte lyckades hantera.

Nu visar det sig att Boeing aldrig testade hur en pilot skulle kunna hantera en situation som denna när flera ljud- och ljuslarm gick igång samtidigt. En situation som sätter besättningen under stark press.

Enligt Seattle Times ska Boeing ha förutsatt att piloterna snabbt kunde identifiera att ett av larmen, det från MCAS, låg bakom också de andra och snabbt hantera detta. ”Boeings antagande visade sig vara fel”, skriver tidningen.

I en rapport som presenterades på en presskonferens på torsdagen kritiserade USA:s flygsäkerhetsmyndighet, NTSB, Boeing för att inte ha testat piloter under dessa förutsättningar. Alltså i en simulator där ett stort antal larm utlöstes samtidigt till följd av att planets läge i luften hade ändrats på ett farligt sätt.