Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-25 16:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/usas-riksbank-trumps-tullavgifter-negativa-for-industrin/

Ekonomi

USA:s centralbank: Trumps tullavgifter negativa för industrin

Donald Trump. Foto: Nicholas Kamm/AFP

USA:s tullavgifter på utländska varor har slagit mot amerikansk industri. Istället för att gynna USA har president Trumps hårda tullpolitik ökat kostnaderna för tillverkningsindustrin. Det visar en utredning från Federal Reserve.

President Donald Trump har sedan början av 2018 använt tullavgifter som en viktig del av sin handelspolitik mot Asien, Europa och Latinamerika. I den inhemska debatten har Trump beskrivit tullavgifterna, som har slutat på flera hundra miljarder dollar, som en framgång och något positivt för amerikansk industri och det amerikanska folket.

Nu visar en utredning från den amerikanska centralbanken, Federal Reserve, att effekterna varit de motsatta, skriver ABC News.

I utredningen konstaterar Federal Reserve att den exportberoende amerikanska tillverkningsindustrin påverkats negativt av avgifterna som Trump använder sig av:

”Våra resultat visar att tullavgifterna inte har gett någon skjuts åt antalet arbetstillfällen inom tillverkningsindustrin eller ökad produktion, istället ökade de produktionskostnaderna. Medan långtidseffekterna av tullavgifterna kan komma att visa sig annorlunda än de vi nu har uppskattat, så indikerar resultatet att avgifterna, så här långt, inte har lett till någon ökad aktivitet i den amerikanska tillverkningssektorn.”

Rapportförfattarna konstaterar att de positiva effekter som kan ha kommit från avgifterna överstigs av de negativa.