Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

USA:s underskott krymper snabbt

USA:s budgetunderskott minskar från 1,1 biljoner dollar budgetåret 2012, till 642 miljarder dollar i år, enligt en prognos från kongressens budgetkontor CBO.

Det är mer än 200 miljarder lägre än den prognos CBO gjorde i februari. Orsaken är framför allt större skatteintäkter än väntat och återbetalningar från bolåneföretag som regeringen räddade under finanskrisen 2008. CBO spår att underskottet blir 4,0 procent av BNP, mot 7,0 procent 2012.

Trots den politiska förlamning som råder i Washington har den ekonomiska återhämtningen visat sig vara anmärkningsvärt framgångsrik. Genom olika skattehöjningar och nedskärningar i inhemska och militära program har regeringens kassakistor börjat fyllas på igen.

Samtidigt varnar många ekonomer för att underskottet är på väg ner för fort, alltför fort, skriver The New York Times. Arbetslösheten har hittills misslyckats med att understiga 7,5 procent.

– Det är goda nyheter för budgetunderskottet och dåliga nyheter för arbetslösheten. Jag är mer orolig för det senare, säger Jared Bernstein på Center för budget och politiska prioriteringar, en forskargrupp i Washington till tidningen.

Andra däremot, varnar för att underskottet – även om det ser hanterbart under nästa årtionde – fortfarande en stor utmaning på lång sikt. Främst på grund av ökade kostnader inom hälso-och sjukvården för den äldre befolkningen, och att pensionsutbetalningar väntas äta upp en allt större del av budgeten när fyrtiotalisterna nu går i pension.

– Prognosen tar bort lite av den finanspolitiska panik som rådde för ett eller två år sedan när skulden till BNP ökade. Förmodligen släpper något av pressen att nå en långsiktig överenskommelse med dessa revideringar, vilket är synd, eftersom det långsiktiga problemet inte har försvunnit, säger Joel Prakken, en av grundarna av omvärldsanalysföretaget Macroeconomic Advisers, med hänvisning till tillväxten av landets skuld i förhållande till ekonomins storlek.

Ett annat tecken på att USA:s ekonomiska kris är långt ifrån över visar Pentagons drastiska åtgärd. Över 600 000 civilanställda i USA:s försvar permitteras utan lön under sammanlagt elva dagar, för att spara pengar.

Försvarsminister Chuck Hagel medgav på tisdagen att beslutet är impopulärt, men sade att inga andra vägar återstår.

Permitteringarna är en konsekvens av de automatiska budgetnedskärningar som trädde i kraft i våras, när politikerna i kongressen inte kunde enas om ett sparpaket.

Hagel uteslöt inte att situationen blir densamma nästa år.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.