Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Utanförskapet växer bland de utsatta

Det regeringen kallade utanförskapet har minskat sedan maktskiftet 2006. Men de som har det svårast att få jobb har ökat och fortsätter att bli fler.

Arbetsförmedlingen (AF) ser i dag de största utmaningarna sedan 1990-talskrisen framför sig. De arbetslösa som har svårast att hitta jobb bedöms öka från dagens 220.000 till 260.000 år 2013.

– Gruppen kommer att växa och det beror på att vi går in i en fas med sämre tider på arbetsmarknaden. De 220 000 kommer att få än svårare att hitta ett jobb naturligtvis, säger Tord Strannefors, prognoschef på AF.

I gruppen utsatta finns utomeuropeiskt födda, de med endast grundskoleutbildning, äldre över 55 år, samt funktionshindrade.

Antalet öppet arbetslösa med funktionsnedsättning har ökat snabbare än de någonsin gjort i svensk arbetsmarknadshistoria, skriver AF i sin senaste prognos. De är i dag nästan 69 000, vilket är 30 000 fler än för tre år sedan. Det beror till stor del på att många överförts från sjukförsäkringen till AF genom regeringens reformer, men även på att många förlorade sina jobb under krisen 2008—2009.

Invandrare har också ökat kraftigt bland de arbetslösa. En orsak är flyktinginvandring av utomeuropeiskt födda. Andelen som saknar gymnasiekompetens har på senare år stigit från 40 till 50 procent. Många riskerar att aldrig komma in i arbetslivet varnar AF.

Ungdomsarbetslösheten är i dag större än när regeringen tillträdde i oktober 2006. Den består framförallt av unga som inte klarat av gymnasiet. Samtidigt har antalet unga med "förtidspension" fördubblats sedan 2005. Den så kallade aktivitetsersättningen ges till unga under 30 med sjukdom, oftast psykisk eller annan funktionsnedsättning som minskat arbetsförmågan.

Siffrorna är dystra för regeringen som 2006 vann valet på att minska utanförskapet. När de borgerliga fick regeringsmakten oktober 2006 var den totala arbetslösheten 288 000. Fem år senare var den 345 000.

– Vi har lyckats relativt bra i den ekonomiska krisen att komma närmare full sysselsättning, säger finansminister Anders Borg (M).

Han kan peka på att antalet förtidspensionerade minskat kraftigt, att sjukskrivningarna sjunkit och att antalet sysselsatta ökat. Det har gjort att det mått som arbetsmarknadsdepartementet tidigare hade på "utanförskapet" minskat, det vill säga antalet sjuka, förtidspensionerade, arbetslösa, latent arbetssökande och undersysselsatta.

Siffror TT tagit fram visar att med det måttet så har utanförskapet minskat med cirka 150 000 personer sedan oktober 2006. Förtidspensioneringarna väntas fortsätta minska de kommande åren.

Borg påpekar också att människors sammanlagda beroende av sjukpenning, förtidspension, socialbidrag och a-kassa minskat.

– Vi har uppnått de mål socialdemokraterna lade fast och som de själva år efter år misslyckades med att nå, säger han.

Han medger dock att det inte finns ett enkelt mått på "utanförskap".

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.