Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-05 04:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/utbetalningen-av-studiemedel-vantas-oka-med-miljarder-i-host/

Ekonomi

Utbetalningen av studiemedel väntas öka med miljarder i höst

Foto: Jessica Gow/TT

Rekordmånga har blivit antagna till högskolestudier i höst. Kombinerat med ett slopat fribelopp innebär det att utbetalningarna av studiemedel väntas öka med miljardbelopp i höst, enligt en prognos från Centrala studiestödsnämnden.

– Vi har anställt 50 nya personer för att hantera ökningen, säger Marie Dolk, vikarierande chef för utbetalningsavdelningen på CSN.

Coronapandemin har gjort att fler än tidigare sökt till högskolor och universitet i höst. När andra antagningsbeskedet kom i veckan hade antalet studenter som antagits till utbildningar ökat med 21.800 jämfört med hösten 2019.

Det betyder att utbetalningen av studiemedel väntas öka stort för Centrala studiestödsnämnden, CSN. 19,8 miljarder kronor kommer betalas ut i bidrag och lån under höstterminen, enligt myndighetens prognos – en ökning med 3,1 miljarder jämfört med samma period 2019.

Ökningen beror dels på att fler studenter än tidigare antagits, dels att fribeloppet slopats under 2020 på grund av pandemin. Fribeloppet har tidigare reglerat hur stora inkomster en student får ha utan att utbetalningen av studiemedel påverkas. 

– Vi lade en prognos redan innan sommaren på att vi skulle betala ut medel till ungefär 100.000 fler studenter. Det är för både högskola, universitet och komvux. Hittills verkar prognosen hålla, men det vet vi inte helt förrän ett par veckor in på terminen, säger Marie Dolk.

Omkring 60.000 av de nya utbetalningarna kommer gå till elever som redan studerar, men som tidigare inte haft rätt till studiemedel, säger Marie Dolk.

– De tre miljarderna i utbetalningar består i grova slängar av hälften lån och hälften bidrag.

Hur påverkar ökningen myndigheten?

– Vi får mycket mer att göra. Därför har vi anställt 50 nya personer inför hösten för att hantera ökningen. De handlägger ansökningar och hjälper studenter per telefon.

Trots nyanställningarna finns risk för längre handläggningstider än vanligt, menar Marie Dolk. Redan nu har CSN gått ut med att besked om studiemedel kan dröja en vecka längre än ifjol.

Finns det risk att räntan på studielånet höjs på grund av ökningen?

– Inte vad jag känner till. Men den delen beslutar vi inte själva om.

Räntan och avgifter på studielånet bestäms av regeringen.

Efter att arbetslösheten i Sverige stigit under pandemin har Arbetsförmedlingen tidigare gått ut till unga med rådet att börja studera till hösten. 

I juni låg ungdomsarbetslösheten på 13,2 procent i landet. 71.219 personer i åldrarna 18 till 24 var då inskrivna hos Arbetsförmedlingen. Myndighetens prognos att ungdomsarbetslösheten kommer öka ytterligare nästa år, till 15,2 procent.

Läs mer: Så olika är reglerna på universiteten i höst 

Läs mer: Mer än 300.000 antagna till högskolan 

Ämnen i artikeln

CSN
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt