Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Utbildning för deltagare i fas 3

Regeringen har beslutat att personer som deltar i jobb- och utvecklingsgarantis fas 3 ska kunna få arbetsmarknadsutbildning om den tros leda till jobb. Förändringen gäller omgående.

Det är Arbetsförmedlingen som tillsammans med deltagaren i fas 3 som ska bedöma vilken utbildning som är lämplig och hur lång den bör vara, skriver regeringen i ett pressmeddelande på tisdagen.

Den senaste tiden har kritiken växt mot verksamheten i regeringens jobb- och utvecklingsgaranti och då särskilt det sista steget, fas 3. I denna fas blir den arbetssökande anvisad en sysselsättning med arbetsuppgifter som annars inte skulle utföras. Regeringen har fram tills nu inte visat några tecken på att backa.

Den rödgröna oppositionen vill stoppa alla kommande placeringar i regeringens kritiserade arbetsmarknadsprogram fas 3 – och får stöd av Sverigedemokraterna.

Regeringens beslut att låta arbetslösa i fas 3 få arbetsmarknadsutbildning fick inte oppositionen att ändra uppfattning. Den står fast vid att inga nya långtidsarbetslösa ska få överföras till den tredje fasen. Beslutet om ett sådant initiativ fattades i arbetsmarknadsutskottet på tisdagen och justeras på torsdag.

– Det är bra att regeringen gör detta och det är ett tecken på att den känner sig hårt pressad, säger Josefin Brink (V).

Men det räcker inte för att oppositionen ska ändra uppfattning och vilja stoppa allt inflöde i fas tre.

– Hela åtgärden är rutten i grunden, där en ny skandal avslöjas var och varannan dag. Det har blivit ohållbart, säger hon och konstaterar att i fas 3 finns 26 000 personer, att tusentals tillkommer och att flertalet påverkas inte av regeringsbeslutet.

Att regeringens beslut kommer strax före arbetsmarknadsutskottets möte är ingen slump, anser Ylva Johansson (S).

– Det visar att vi kan sätta press på regeringen.

Men det påverkar inte oppositionens initiativ eftersom grunden för det är att 47 procent i fas 3 utför ordinarie arbete utan lön, menar hon.

– Det är en åtgärd som missbrukas och de borde i stället kunna få ordinarie jobb, säger hon.

– Bara 1,4 procent går vidare till arbete eller studier. Det är ett uselt resultat.

En ansvarsfull opposition skulle ha dragit tillbaka initiativet, anser arbetsmarknadsutskottets ordförande Tomas Tobé (M).

– Det visar att den är mer engagerad i att vara mot regeringen än att de långtidsarbetslösa ska få jobb.

Regeringens beslut att tillåta deltagare i fas 3 få arbetsmarknadsutbildning om den leder till arbete gäller bara året ut. Sedan ska insatsen utvärderas.

– Nu växer många nya jobb fram och deltagarna har genom fas 3 kommit närmare arbetsmarknaden. Förhoppningsvis kan då fler av dem komma ut i arbete, säger Tobé.

– Efter detta år ska vi dra slutsatser. Om det visar sig framgångsrikt kan det bli en fortsättning.

Jobb- och utvecklingsgarantin

Jobb- och utvecklingsgarantin riktar sig till dem som stått utanför arbetsmarknaden en längre tid. Insatserna ska innehålla individuellt utformade åtgärder som syftar till att så snabbt som möjligt få deltagarna i arbete.

Garantin är indelad i tre faser:

Fas 1 innehåller följande aktiviteter: kartläggning, jobbsökaraktiviteter med coachning och förberedande insatser.

Fas 2 innehåller följande aktiviteter: arbetspraktik, arbetsträning och förstärkt arbetsträning.

Fas 3 innehåller följande aktivitet: sysselsättning på en arbetsplats.

Arbetsgivaren betalar inga löner, arbetsgivaravgifter eller försäkringar utan får 225 kronor per dag för att täcka handledarkostnader och andra utgifter.

Källa: Arbetsförmedlingen, regeringen

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.